Felére csökkenhet az éves magyar bortermelés

A magyarországi bortermelés jelenlegi csökkenő iránya folytatódhat a következő években, mivel kevés a korszerű, újonnan ültetett szőlőterület Magyarországon – mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa csütörtökön Budapesten, a 20. Budavári Borfesztiválon.

MNO
2011. 09. 08. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember szerint jelenleg Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron termelnek szőlőt. Ebből azonban csak mintegy 10-15 ezer hektár nevezhető korszerű ültetvénynek. A fennmaradó mintegy 45 ezer hektár 30 év körüli ültetvény, amelyet fel kellene újítani.

Így az utóbbi évek mintegy 3 millió hektoliteres bormennyisége tovább csökkenhet akár a felére, harmadára is – vélte Varga Péter –, hiszen az ültetvények jó része elöregedett. Az idei termés is várhatóan gyenge vagy jó közepes mennyiségű lehet. Így a pincékbe várhatóan 2,5 millió hektoliter körüli bormennyiség kerülhet országos szinten. Ezért várhatóan egy 20-50 százalék közötti áremeléssel lehet számolni a borpiacon. Jelentősebb mértékű, azaz mintegy 50 százalékos áremelés az úgynevezett illatos fajtáknál már be is következett – állította a szakember.

Varga Péter közölte: a Varga Pincészet múlt évi nettó árbevétele elérte a 3 milliárd forintot. Ezt az idén várhatóan csak csekély mértékben, mintegy 4-5 százalékkal lehet majd meghaladni – vélekedett. Így a múlt évihez hasonló árbevétellel számolnak a pincészetben. A gazdasági válság okozta visszaesés miatt a cég nyeresége is csökken előreláthatólag, és nem éri el a múlt évi 260 millió forintos adózott eredményt, de az várhatóan meghaladja majd a 200 millió forintot.

Ebben az évben a Varga Pincészet jelentős technológiai és infrastrukturális fejlesztést hajt végre, ami mintegy 800 millió forintos ráfordítást jelent. Ebben benne foglaltatik a feldolgozási folyamathoz szükséges berendezések megújítása. A Varga Pincészet tavaly 11,5 millió palack bort állított elő, amelyből mintegy 9 millió belföldön fogyott el. A pincészetben készült el az idei év első magyar bora, a csabagyöngye, amelyből mintegy 200 ezer palackot állítottak elő, és ez a mennyiség már a boltok polcain található – jelezte a cégtulajdonos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.