Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Feleségre cserélte a lányát

Férjhez adta 13 éves lányát egy kenyai férfi, hogy az érte kapott pénzből tehessen szert egy második feleségre.

MNO
2011. 09. 30. 10:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenyában elterjedt szokás, hogy a szülők menyasszonyi díjat kapnak, amikor lányuk megházasodik. A hagyomány szerint ez egyfajta kompenzáció a gyermek felnevelésére fordított energiáért és pénzért cserébe. Gyakran előfordul azonban, hogy a szülők a gyors anyagi gyarapodás érdekében, illetve a gyerek jelentette anyagi terhek lerázása miatt már kicsi korukban férjhez adják lányukat, dacára annak, hogy a törvény szerint 18 év alattiak nem házasodhatnak a nyugat-afrikai országban.

A The Star című napilap csütörtöki tudósításából kiderült, a szülők egyszer csak megjelentek abban a turkanai bentlakásos iskolában, ahol 13 éves gyermekük tanult, és kijelentették, hogy magukkal viszik. „Az apa azt állította, hogy a menyasszonyi díjat elköltötte egy második feleségre, és nem tudja visszafizetni az összeget, így a lánynak muszáj beleegyeznie abba, hogy nem tanul tovább, és férjhez megy” – mesélte Wilson Korombori, egy helyi oktatási tisztviselő.

Kenyában sokszor akár ötször idősebb férfihez is hozzáadják a tíz év körüli lányokat – hívta fel a figyelmet Stella Kanuri jogi aktivista.

Az ENSZ adatai szerint Afrikában a lányok 42 százaléka még 18 éves kora előtt megházasodik. Desmond Tutu dél-afrikai érsek „A lányok nem menyasszonyok” nevű kampány élén harcol a szülők által kikényszerített korai házasságok visszaszorításáért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.