Felfüggesztették Gyurcsány mentelmi jogát + Videó + Képriport

Az Országgyűlés hétfőn késő este 306 igennel, 52 nem ellenében, tartózkodás nélkül úgy döntött: felfüggeszti Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. „Az ügyészség valótlant állít A gyanúsítás egyetlen szava sem helytálló” – fogalmazott a bukott miniszterelnök a szavazást megelőző felszólalásában. A parlament a rendszerváltozás óta először adott ki a nyomozó hatóságnak egy korábbi kormányfőt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809314" target="_blank"><strong>• Holnap folytatják Joav Blum bűnperét </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809307" target="_blank"><strong>• Hosszú beszédre készült Gyurcsány</strong></a>

MNO
2011. 09. 12. 20:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt miniszterelnök szerint a sukorói kaszinóberuházás egymilliárd dollárt hozott volna és 2500 embernek teremtett volna munkahelyet. „Azt gondoltam, és ma is azt gondolom, ez Magyarország érdekét szolgálta volna” – fogalmazott felszólalásában. Hozzátette: támogatásáról biztosította a beruházást, de ha ez bűn, akkor azt ő több tucatszor megtette.

Gyurcsány látszólagos jogi kérdésnek nevezte az ellene indult mentelmi jogi eljárást, „nyilvánvaló politikai leszámolásnak” nevezte azt. Idézett Orbán Viktortól, neki tulajdonítva ama kijelentést, mely szerint „ha lehetőség van rá, meg kell ölni politikai ellenfeleinket”, s szerinte azt is mondta a regnáló kormányfő, hogy jobban szeretné látni Gyurcsányt holtan, mintsem sebesülten. A bukott miniszterelnök leszögezte, „alávaló hatalom uralja Magyarországot”, amivel minden demokratának szerinte szembe kell szállnia. Az „orbáni autokratikus hatalom kemény ellenfelének” nevezte magát a parlamenti beszédben, Polt Péter legfőbb ügyészt pedig Orbán Viktor lojális kiszolgálójának. Gyurcsány azt is kijelentette, hogy az Orbán-kormány feldúlta Magyarországot, hozzátéve, ő ezzel a rendszerrel lesz perben és haragban. Hangját megemelve mondta: „Elég! Elég!”

Gyurcsány Ferenc elmondta, nem gondolja, hogy mentelmi joga mögé kellene bújnia, hisz benne, hogy az eljárás végén tisztán fog állni. A volt kormányfő azt kérte a képviselőktől, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak. „Amiért én harcolok, az egy jobb világ, mint amit önök építenek” – fogalmazott.

A politikus mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte, hivatali visszaéléssel gyanúsítaná meg a sukorói telekcsereügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.