Fellegi átalakítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot

Fellegi Tamás miniszter a gazdasági válság hatásainak hatékony kezelését célzó kormányzati átszervezésekkel párhuzamosan 2011. szeptember 12-től átalakítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) – közölte a tárca hétfőn.

MNO
2011. 09. 12. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat EU-tanácsi formáció elnöklésének sikeres teljesítése után, az első év tapasztalatait figyelembe véve a tárca belső működése egyszerűsödik, miközben hatás- és feladatköre változatlan marad – tájékoztatott a minisztérium. Az eddigi hat helyett négy szakmai-politikai államtitkárságra tagolódik a tárca: a vagyonpolitikáért, a fejlesztéspolitikai koordinációért, az energetikáért és klímapolitikáért, valamint az infrastruktúráért felelős államtitkárságokra. Az egységes állami vagyongazdálkodás érdekében a kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság feladatait és struktúráját megőrizve a vagyonpolitikáért felelős államtitkárság részeként működik tovább.

Az összevont államtitkárságot a jövőben Hegmanné Nemes Sára államtitkár irányítja. Halasi Tibor eddigi vagyonpolitikáért felelős államtitkár a miniszterelnök tanácsadójaként folytatja munkáját a Miniszterelnökségen, megtartva az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöki tisztségét, és elfoglalva az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felügyelőbizottsági elnöki pozícióját – írja közleményében az NFM.

Az eddigi két helyettes államtitkárság mellett egy újabbal bővül a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság, a monitoring és információs ügyekért felelős helyettes államtitkárság élére Fellegi Tamás miniszter kezdeményezésére Földi Enikőt nevezi ki a miniszterelnök. Az egységes és koncentrált fejlesztéspolitikai koncepció jegyében a fejlesztési miniszter által újonnan felállított tudásalapú gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárság is a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság alatt működik. Az új helyettes államtitkárság az információs társadalom fejlesztéséért, a tudás- és innovációalapú fejlesztések összességéért felel az infokommunikáció területén, és ellátja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség felügyeletét. A fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkársághoz csoportosulnak át a zöldgazdasággal kapcsolatos feladatok is az energetikai területről.

A minisztérium a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakra készülve, az Európa 2020 stratégiával összhangban tehát egységben kezeli a gazdaságfejlesztési, zöldgazdasági és infokommunikációs területeket. A helyettes államtitkár személyéről később születik döntés. Az infokommunikációért felelős államtitkárság megszűnik, távozik a tárcától Nyitrai Zsolt államtitkár. A kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárság – változatlanul Vályi-Nagy Vilmos irányítása mellett – közvetlen miniszteri felügyelet alá kerül. Az eddigi zöldgazdasági és klímaügyi helyettes államtitkárság átalakul, és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárságként folytatja tevékenységét a klíma- és energiaügyért felelős államtitkárságon belül.

A közigazgatási államtitkárságon önálló jogi és koordinációért felelős helyettes államtitkárság alakul Pálffy Ilona Éva vezetésével. A jogi végzettségű szakember 2011. augusztus végéig az Alkotmánybíróság főtitkáraként tevékenykedett. Korábban az Országgyűlési Biztosok Hivatalának hivatalvezetőjeként és az Igazságügyi Minisztérium közjogi helyettes államtitkáraként dolgozott – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.