Felmentették a nevelőapját megszúró fiút

Jogerősen felmentette az első fokon eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság csütörtökön azt a fiút, aki 2009 nyarán, kevéssel 16. életéve betöltése előtt életveszélyesen megszúrta az édesanyját verő nevelőapját egy mosonmagyaróvári panellakásban.

MNO
2011. 09. 22. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tettét jogos védelemnek minősítette a bíróság. A per másik vádlottja a késsel életveszélyesen megsebesített férfi, akit az asszony bántalmazásáért, s egyik ujjának eltöréséért 120 órányi közmunkára ítélt Köszler Ferenc tanácsa. Mivel az ítéletet mindkét vádlott elfogadta, az jogerőssé vált.

A vádbeszédben az ügyész a tizenéves fiú esetében enyhébb tett – emberölés kísérlete helyett életveszélyt okozó testi sértés – miatt kérte ítélet kiszabását, jelezve, büntethetőséget kizáró ok, hogy a fiú jogos védelmi helyzetben volt: anyját próbálta kiszabadítani a nőt folyamatosan bántalmazó, de őt is megütő nevelőapa kezéből.

A másodrendű vádlottra – jelezve, hogy a férfi büntetlen előéletű, tettét beismerte, megbánása pedig életszerű volt – súlyos testi sértés miatt pénzbüntetés kiszabását kérte. A férfi védője ennek kapcsán kérte, hogy a bíróság inkább közérdekű munkát szabjon ki ügyfelére. Az utolsó szó jogán mindkét vádlott azt mondta: megbánta, amit tett.

A vád szerint a fiú 2009 nyarán az egyik este meghallotta, hogy anyja a segítségéért kiált; a másik szobába átmenve látta, hogy a nőt veri nevelőapja, aki a bántalmazást a fiatalember felszólítására sem hagyta abba.

A fiú a konyhából behozott, 20 centis pengéjű késsel négyszer megszúrta a férfit, két felületi és két mélyebb (a mellkast, illetve a tüdőt érő) sebet okozva. Nevelőapja ettől közvetett életveszélybe került. A fiú ezután kihívta a mentőket, majd mesterséges lélegeztetést alkalmazott. A férfin a kórházban életmentő műtétet kellett végrehajtani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.