Félmilliárd euró értékben építkezik az ukrán cég Fényeslitkén

Körülbelül 400-500 millió euró beruházási értékkel egy meleghengerművet és egy logisztikai központot építene fel az ukrán Vorskla Steel és a Kraz Logistics a fényeslitkei ipari parkban – mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára egy, a témában tartott pénteki fényeslitkei fórumot követően az MTI-nek.

MNO
2011. 09. 23. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A logisztikai beruházás értéke önmagában mintegy százmillió euró, a hengermű pedig ennek többszöröse lesz, így a projekt mértéke megközelíti az Opel és a dunaújvárosi Hankook gigaberuházását – emelte ki az államtitkár. Becsey Zsolt közlése szerint az ukránok a tárgyalási szakasz során több száz ember foglalkoztatását vállalták, a várhatóan jövőre induló építkezések pedig további ezres nagyságrendben létesítenek munkahelyeket a térségben. Fontos tény az is, hogy magyar vállalkozások vehetnek részt az építési munkálatokban – tette hozzá.

A Vorskla által építendő meleghengermű nagyrészt exportra fog termelni, ami fellendítheti a jelenleg csak „csörgedező” vasúti teherszállítást Záhonynál: a beruházás révén 2-2,5 millió tonna áru fog érkezni az országba a magyar–ukrán határvárosnál, ami megduplázhatja a vasúti forgalmat. A fényeslitkei termelés elindítása a helyi iparűzési adó tekintetében több milliárd forintos bevételt jelent, emellett – mint azt Becsey Zsolt jelezte – a nagybefektetőknek első naptól fogva meg kell fizetniük a munkaerőterheket a foglalkoztatottaik után. A logisztikai központnak nyújtható szubvenció mértékéről és formájáról már júniusban megegyezett az ukrán beruházó és az állam, a hengermű vonatkozásában azonban ez elmarad, hiszen az Európai Unióban nincs mód acélipari tevékenységek ilyen jellegű támogatására – fejtette ki Becsey Zsolt.

A támogatási szerződés tervezete még idén a kormány elé kerülhet, ám előbb a földtulajdon ügyét kell rendezni; az erről szóló tárgyalások várhatóan a jövő héten zárhatók le. Amennyiben gyors megegyezés születik a földkérdésben, úgy hamarosan elkezdődhetnek a tervek szerint öt-hat hónapig tartó engedélyezési eljárások, az alapkőletételre kedvező esetben már 2012 tavaszán sor kerülhet – mondta el az államtitkár. Becsey Zsolt leszögezte: az engedélyezés során az állam minden segítséget megad a befektetőknek, amely kérheti a projekt kiemelt állami beruházási státuszba történő helyezését is.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a fórumon elmondta: konstruktívan és jól haladnak a tárgyalások az ukrán befektetőkkel, akiket nagyfokú nyitottság és beruházási szándék vezérel. Az államtitkár egyben bejelentette, hogy a Vorskla-Kraz beruházás koordinálására külön miniszteri biztost nevez ki az NGM: a Jéke polgármesteri tisztségét is betöltő Bogáti János ünnepélyes keretek között a fórumon vehette át megbízólevelét.

A 160 hektáros fényeslitkei–komorói Orienter intermodális logisztikai park 3,5 milliárd forintból, az Európai Unió 50 százalékos támogatásával épült meg. Az ipari terület a 4-es főúthoz közvetlenül kapcsolódó bekötőúttal, valamint normál és széles nyomtávú vasúti kapcsolattal, teljesen kiépült infrastruktúrával – kommunális vízi közművel, elektromos és gázhálózattal – várja a további befektetőket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.