Feltételekkel megtartható lenne a szlovák állampolgárság

Változatlanul megoszlanak a vélemények a szlovák kormánykoalícióban arról, hogy miként változtassák meg a Robert Fico kormánya által tavaly módosított állampolgársági törvényt, amely alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként újat vesz fel.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812221" target="_blank"><strong>• Októberben Budapestre látogat a szlovák köztársasági elnök</strong></a>

MNO
2011. 09. 26. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belügyminisztérium múlt héten tárcaközi egyeztetésre előterjesztett, majd visszavont javaslata után most a Kereszténydemokrata Mozgalom két képviselője hozakodott elő új elképzeléssel. Eszerint Szlovákia állampolgárai, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát, január elseje után már nem veszítenék el eredeti állampolgárságukat. Ennek feltétele azonban az lenne, hogy a másik államban tartózkodási engedélyük legyen. A kereszténydemokraták szerint ez a megoldás élvezi a koalíció többségének támogatását, de a Híd magyar–szlovák párt ellenzi.

Solymos László, a Híd parlamenti frakciójának elnöke újságíróknak azt mondta, hogy egy ilyen módosítást a párt képviselői biztosan nem fognak támogatni. „Sosem fogunk támogatni olyan törvényt, amely alapján lehetővé válik, hogy egy szlovák állampolgár akarata ellenére elveszítse állampolgárságát” – hangsúlyozta Solymos. Azt, hogy a módosítást támogatja-e majd a Polgári Konzervatív Párt (OKS) négy képviselője, akik a Híd listáján kerültek be a parlamentbe, nem tudta megmondani. „A javaslatot még nem láttuk, így nem tudunk véleményt mondani” – reagált Peter Zajac, az OKS elnöke.

A Híd szerint a legjobb megoldás az lenne, ha egyszerűen eltörölnék a Ficóék által megszavazott módosítást. Ez a módosítás egyébként a Híd jóvoltából a múlt héten az alkotmánybíróság elé került, amely megvizsgálja, nem alkotmányellenes-e. A pozsonyi parlamentnek októberben kellene foglalkoznia a témával. Olyan hangokat is hallani azonban, hogy erre csak később kerül sor. A belügyminisztérium szerint a Fico-féle törvény alapján eddig 126-an veszítették el szlovák állampolgárságukat. Közülük 15-en lettek magyar állampolgárok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.