Ficóék bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Radicová ellen

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) ellenzéki párt csütörtök délután bizalmatlansági indítványt nyújtott be Iveta Radicová szlovák kormányfő ellen, amelyről a házelnök döntése alapján a jövő hét keddjén szavaz a pozsonyi parlament.

MNO
2011. 09. 08. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico, a Smer elnöke, volt kormányfő a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit.

Radicová „erkölcsileg teljesen csődöt mondott, s nincs joga a miniszterelnöki tisztség betöltésére” – mondta Fico újságíróknak, miután Richard Sulík házelnöknek átadta a Smer képviselői által aláírt beadványt. A Smer kezdeményezéséhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott. Rado Bato, a miniszterelnök szóvivője nem kívánt reagálni az ellenzék lépésére.

A tavaly nyáron hivatalba lépett négypárti koalíciós kormányt vezető Radicová ellen ez az első bizalmatlansági indítvány, amelyről a parlament szavaz. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselője van. Bár a koalíció több témában is erősen megosztott, várható, hogy a bizalmi szavazáskor támogatni fogják Radicovát. A szlovák miniszterelnök megbuktatásához a parlamenti képviselők több mint felének a szavazatát kellene megszereznie az ellenzéknek. A miniszterelnök bukásával a kormány is megbukna.

Egy esetleges bizalmatlansági indítvány benyújtásáról Fico ugyan már hosszabb ideje beszélt, de konkrét lépésre csak most szánta el magát. Az ellenzék vezére azt nehezményezi, hogy a kormány által az adóhivatal kassai székhelyének bérlésére kiírt pályázatot a Nitra Invest nevű cég nyerte el, amely közel áll az SDKU nyitrai kerületi elnökéhez. „Az egyik nap azzal fenyegetőzik, hogy távozik a kormány éléről, másnap ugyanebben az ügyben azt kérdezi egész Szlovákiától, hogy miből éljen meg egy SDKU-s járási tisztviselő. Én nem gondolom, hogy az adóhivatal kassai székházának eltúlzott bérleti díjából” – jelentette ki a volt kormányfő.

Az ügy miatt a koalíción belül is éles viták voltak, maga Radicová is többször, s ellentmondásosan nyilatkozott. Legutóbb azt mondta, lezártnak tekinti az ügyet, mert a pályázat átlátható volt. Szerinte az új, módosított pályázatra azért volt szükség, mert az eredeti, még a Fico-kormány idején kiírt pályázat nagyon előnytelen volt az állam számára. A pályázaton részt vevő cégek viszont azt sugallták, hogy a hivatalos kiírást időközben azért és úgy változtatták meg, hogy annak csak egy nyertese lehessen, mégpedig a Nitra Invest. A szlovák sajtó szintén korrupciógyanúsnak tartja az adóhivatal kassai székházának hónapok óta húzódó ügyét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.