Finnország kimaradhat a második akcióból

Finnország továbbra is csak pénzügyi biztosíték fejében hajlandó részt venni Görögország támogatásában, és ha nem sikerül megállapodni, akkor kimaradhat a második görög mentőakcióból – erősítette meg szerdán a finn miniszterelnök, aki szokatlan élességgel bírálta az uniós politikai gyakorlatot.

MNO
2011. 09. 07. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jyrki Katainen szerint veszélyezteti a demokráciát és a méltányosságot, hogy egy új, informális vezető csoport alakult ki az Európai Unióban, az euróövezetben pedig már hosszú ideje semmibe veszik a törvényi előírásokat. „Az euróövezet egyik problémája a túl sok adósság, egy másik baj pedig az, hogy túl sokáig megszegtük, vagy legalábbis rugalmasan értelmeztük a saját magunk alkotta szabályokat, aminek következményeként a döntéshozatali folyamatot a bizalom hiánya jellemzi” – fejtette ki a jobboldali kormányfő.

A mindössze 39 éves politikus, aki korábban pénzügyminiszter is volt, és a The Financial Times című brit lap 2008-ban Európa legjobb pénzügyminiszterének választotta, nem nevezte meg, hogy uniós tagok mely csoportja fenyegeti a demokráciát, augusztusban viszont Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytatott tárgyalásai után azt hangoztatta, hogy a német–francia duónak nem volna szabad más tagországok nevében dönteni ügyekben.

Ugyanakkor Katainen üdvözölte Merkel és Sarkozy közös javaslatát, amely szerint egy új intézmény, a rendszeres kormányfői értekezlet bevezetésével kellene mélyíteni az euróövezeti integrációt. Az új formáció révén „kitisztulhat a döntési folyamat és erősödhet az egység” a 17 országból álló övezetben, „a jelenlegi helyzetben pedig pontosan erre van szükség” – mondta a finn miniszterelnök.

Hozzátette, hogy a tagokat a szankciók fenyegetésével lehetne a versenyképesség növelésére ösztönözni, a szankciókat pedig az euróról szóló szabályozási rendszer megújításának keretében lehetne meghatározni.

A nemzeti gazdaságpolitikát jobban össze kell hangolni, ugyanakkor minden tagországnak magának kell gondoskodnia a gazdasági-pénzügyi fenntarthatóságról, és „mentőakciót csak a leginkább kiélezett helyzetben volna szabad indítani” – hangsúlyozta a finn kormányfő, aki a tagországi felelősségvállalás alapján elutasítja a közös euróövezeti kötvény gondolatát.

A közös kötvény intézményének kidolgozása évekig eltarthat, és a költekezés folytatására adhat alkalmat, ráadásul a tagországok adósságáért közösen viselt felelősség elvét testesítené meg, „ezt pedig mélyen ellenzem” – mondta Jyrki Katainen szerdán Helsinkiben egy tanácskozáson, amelyen az unió jövőjéről tartottak eszmecserét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.