Firenze szponzorokat keres

Műemlékeinek restaurálására keres szponzorokat Firenze városa.

MNO
2011. 09. 13. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A toszkán főváros közössége pályázatot írt ki, hogy mecénásokat keressen a hatvan felújításra szoruló műemléke renoválására. Cserébe a vállalkozások, bankok vagy alapítványok saját reklámplakátjaikkal boríthatják az építkezések ideje alatt az illető műemléket.

A renoválásra szoruló emlékművek közé tartoznak például a város kapui, a Forte del Belvedere épülete, a Piazzale Michelangelo, a Brancacci-kápolna, illetve a Santa Maria Novella-bazilika múzeuma. Az épületek egyrészt felújításra szorulnak, másrészt a biztonsági előírásoknak megfelelővé is kell alakítani őket. A renoválási munkálatok néhány ezer, de akár több millió euróba is kerülhetnek.

Olaszországban egyre nő a művészi értékek elhanyagolása miatti aggodalom, a gazdasági válság nyomása mellett ugyanis az állam nem képes vállalni fenntartásuk költségeit. Az olasz sajtó szerint több mint ötszázezer monumentális műemlék van Olaszországban, ezek közül azonban csupán csak ötvenezret katalogizáltak.

Az emlékművek karbantartására egyre kevesebb pénz jut. „Ha arra gondolok, milyen keveset ad ki az ország a műkincseire, szégyellem magam európai kollégáim előtt” – mondta el Giancarlo Galan olasz kultuszminiszter. A költségvetési hiány kezeléséért vívott harcban Berlusconi kormánya elsősorban a kulturális minisztérium kiadásait csökkentette.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.