Főiskolai tanári címet kapott a füvesember

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szenátusa tiszteletbeli főiskolai tanár címet adományozott a bükki füvesemberként ismert Szabó Györgynek.

MNO
2011. 09. 20. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennek nyomán ingyenes előadássorozat veszi kezdetét a főiskolán. Szabó György a gyógynövények gyógyászati alkalmazását ismerteti alkalmanként betegségcsoportokra lebontva – tájékoztatta kedden az MTI-t az intézmény médiareferense, Ocela Tibor.

Az intézmény szenátusa a bükki füvesember több mint hét évtizedes, nagyra becsült munkáját ismerte el a tiszteletbeli főiskolai tanári cím adományozásával – tette hozzá.

Mint elmondta: Szabó György családjában nagyszülőről unokára száll a népi gyógyítás tudománya, ő a huszonegyedik nagyszülő. A gyógynövényes gyógyítás tudományát 6 éves korában kezdte elsajátítani a javasasszony nagymama útmutatásával. A felhalmozott tudást két könyvben adta közre: 2004-ben jelent meg a Javasasszony unokája című kötete, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének népi orvoslási kutatások bibliográfiája is jegyez.

A nagy sikerű könyv folytatásaként jelent meg A bükki füvesember gyógynövényei című munka 2008-ban, amelyet lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával közösen írt. 2007-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Alkotói Díjában részesült, 2010-ben pedig lakóhelye, Bükkszentkereszt Önkormányzata díszpolgári címet adományozott részére.

Szabó György évente közel száz előadást tart határon innen és túl. A Károly Róbert Főiskolán szeptember 23-án kezdődő sorozat részeként A bükki füvesember gyógynövényei – cukorbetegség, emésztőrendszer, bőrbetegségek, allergia címmel. Október 7-én szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek, ízületi bántalmak témakörben, november 11-én pedig Az immun- és idegrendszeri betegségek, babavárás címmel tart előadást – sorolta Ocela Tibor.

Arról is szólt, hogy 2011 nyarán a főiskola gyógynövény- és fűszernövény-termesztő felsőfokú szakképzési és kertészmérnök szakos hallgatói gyakorlaton vettek részt Bükkszentkereszten Szabó György irányításával. Az intézmény továbbra is számít a füvesember részvételére az oktató munkában – mondta a referens.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.