Folytatódott az ostrom, több száz civil menekült el

Folytatódott hétfőn Líbiában Moamer Kadhafi megbuktatott diktátor szülővárosának, Szirtnek az ostroma; a NATO légicsapást mért a Kadhafi-ellenes erők által körülzárt városra, ahonnan újabb több száz civil menekült el. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812037" target="_blank"><strong>• Öt emberrel végeztek a tuaregek és a zsoldosok </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812044" target="_blank"><strong>• Több mint 1270 tetem hevert a fővárosi tömegsírban</strong></a>

MNO
2011. 09. 26. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kadhafi-ellenes haderő két hete indított offenzívát a tengerparti város ellen. Véres harcok árán a hét végén be is törtek a békeidőben 70 ezer lakosú városba, de visszavonultak, állításuk szerint azért, hogy több időt adjanak a civileknek a menekülésre.

Szirt a Kadhafihoz hű erők egyik utolsó fellegvára. A Kadhafi-ellenes erők szemtanúk szerint válogatás nélkül lövik a várost Grad rakétákkal és aknavetőkkel. A NATO hétfőn közölte, harci repülőgépei előző nap nyolc célpontot támadtak a földközi-tengeri város közelében, köztük egy radart, egy lőszerraktárt és egy rakétakilövő állást.

Menekülő civilek azt mondták, a városban súlyos a víz- és élelmiszerhiány, nincs elég gyógyszer, sem üzemanyag, és akadozik az áramellátás.

Közben az ENI olasz kőolajipari óriáscég hétfőn bejelentette, újraindította a kitermelést az Abu Attifel mezőn, Bengázitól 300 kilométerre délre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.