A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat bemutató rendezvénysorozat – amelyet a fővároson kívül még négy vidéki városban tartanak meg – célja, hogy a díjat és a pályázati feltételeket megismertesse az érintett vállalkozásokkal.
A helyettes államtitkár bevezető előadásában hangsúlyozta: a kormány és a vidékfejlesztési tárca kiemelt feladatának tekinti a mezőgazdaság fejlesztését és a vidéki életminőség javítását, e cél elérésében pedig fontos szerepe van az élelmiszer-feldolgozásnak. Hozzátette: a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj hozzájárul az e területen működő vállalkozások tevékenységének fejlesztéséhez, versenyképességének növeléséhez.
Gyaraky Zoltán, a VM élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeknél a hozzáadott érték növelése rendkívül fontos, mivel az e szektorból származó magyar áruk mintegy 40 százaléka feldolgozatlanul hagyja el az országot, további 20-25 százaléka pedig gyengén feldolgozott formában kerül kivitelre. A fennmaradó hányad, azaz 35-40 százaléka a magyar élelmiszereknek és mezőgazdasági cikkeknek kerül csak exportra feldolgozott formában.
A főosztályvezető szerint ezért is fontos a hozzáadott érték növelése, a különféle minőségbiztosítási rendszerek alkalmazása az előállítási folyamatban. Jelezte: a nemzeti vidékfejlesztési stratégia fontos eleme a hozzáadott érték növelése, a biztonságos élelmiszer-ellátás megteremtése, valamint a piacra jutás támogatása, a piacok megtartása, valamint a piaci jelenlét bővítése. Ezért is helyeznek nagy hangsúlyt a tárcánál a fogyasztói tudatformálásra, a kollektív marketing alkalmazására.
A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2006-ban alapította a szaktárca. A díjjal a minisztérium az agrár- és élelmiszer-gazdaságban tevékenykedő vállalkozások magas szintű minőségi és innovatív képességét kívánja elismerni. A jövő évi Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjra ez év november 15-ig lehet jelentkezni.
(MTI)

Itt egy gomb az autóban, amit tízből kilencen nem ismernek