Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Fordulat jöhet, a szlovák állam egyezkedne Malina Hedviggel

Elismerte a szlovák kormány, hogy sérültek Malina Hedvig, a 2006 augusztusában Nyitrán megvert magyar diáklány emberi és állampolgári jogai, mivel a hatóságok nem vizsgálták ki megtámadásának körülményeit – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap csütörtöki számában.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812472" target="_blank"><strong>• Hazugságvizsgálat is igazolja Malina Hedvig igazát</strong></a>

MNO
2011. 09. 29. 7:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerint a szlovák kormány szerdai ülésén tárgyalt a megegyezésről, a nyilatkozatot csak Daniel Lipsic belügyminiszter nem szavazta meg. A kormánynak szeptember 30-ig kell kidolgoznia állásfoglalását Malina Hedvig strasbourgi beadványával kapcsolatban, erre több mint fél éve volt, mert az emberi jogi bíróság keresetét még március 28-án megkapta. Az Új Szó szerdán érdeklődött az Európai Emberi Jogi Bíróság szlovákiai kormányképviselőjénél, Marica Pirosíkovánál, aki azt mondta: a különleges körülményekre való tekintettel nem beszélhet arról, hogy elkészül-e az említett időpontra az állásfoglalás.

Ez a speciális körülmény a lap értesülései szerint az, hogy az igazságügyi miniszter ismételten javasolta Hedvig ügyvédjének a békés megegyezést. A bíróság szabályzata szerint a felek sem a tárgyalás tényéről, sem az ott elhangzott feltételekről nem nyilatkozhatnak. „Ez nem egy mindent elsöprő győzelem, de fontos lépés afelé. A kormányban ülő tisztességes emberek igyekezetét látom ebben a gesztusban, hogy elhatárolódjanak elődeik gyakorlatától, és ezt nagyra értékelem” – mondta a lapnak Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

A magyar diáklányt – aki azóta férjhez ment és kétgyermekes anya lett – 2006. augusztus 25-én támadták meg Nyitrán, 2007. november 22-én fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Az a tény, hogy a testület értesítette a szlovák kormányt beadványáról, azt jelenti, hogy a panasz megfelel az emberi jogok európai egyezményében meghatározott feltételeknek. Ellenkező esetben a bíróság nem is iktatta volna.

Az Új Szó úgy tudja: a szlovák kormány elismerte a jogsértést és békés megegyezés készül. „Egyelőre találgatni sem lehet, milyen hatással lesz ez a fejlemény a pozsonyi főügyészségre (jelenleg az ügy ott van). Tartani lehet attól is, hogy egy következő kormány, amelyben ugyanazok foglalnának helyet, akik Hedviget hazugsággal vádolták, azzal bagatellizálná a mostani kabinet nyilatkozatát, hogy a békés rendezésre politikai szimpátiák alapján került sor” – áll a lapban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.