Forradalmi változásokat hoz

Az infokommunikációs technológiák alkalmazása forradalmi változásokat hoz a mindennapokban és nélkülözhetetlen az okos városok kialakításában is – mutatott rá Németh Mónika, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője csütörtökön, az Okos városok – Smart Cities címmel rendezett nyilvános workshopon.

MNO
2011. 09. 22. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFM közleménye szerint a főosztályvezető előadásában hangsúlyozta: az állam felelőssége, hogy felkarolja és ösztönözze a digitális szolgáltatásokat és alkalmazásokat, és ezek együttműködéséből olyan környezetet teremtsen, amely képes a közösség életminőségét hosszú távon javítani. A városok „okossá tétele” olyan innovatív megoldások alkalmazásával jár, amelyek több stratégiai célkitűzés megvalósítását is hatékonyan tudják segíteni – tette hozzá.

Olyan innovatív fejlesztések tehetnek „intelligensebbé” egy várost, amelyek például a városi infrastruktúrák (a közlekedés vagy az energia-, áram- és vízellátás) hatékonyságát növelik, vagy a városi életet teszik könnyebbé az infokommunikáció segítségével. Ilyenek lehetnek forgalom-optimalizálási rendszerek, a parkolóhely-menedzsmenthez szükséges eszközök, az energiahatékonyságot támogató smart building és home alkalmazások, vagy a gyalogos és közösségi közlekedést segítő navigációs rendszerek is.

Az Európai Bizottság Going Local 2011 kezdeményezése keretében lebonyolított rendezvény fő célja az volt, hogy az Európai Unió 2020-ig szóló növekedési programjának keretében meghirdetett Európai Digitális Menetrend tagállami tapasztalatairól folytassanak kétoldalú megbeszéléseket. A rendezvényt Khalil Rouhana, a Digitális Menetrend magyarországi nagykövete nyitotta meg. Az okos városok kialakítását ösztönző szakpolitikai szempontokról a fejlesztési tárca főosztályvezetője tartott előadást, de beszámoltak okosváros-projektjeik tapasztalatairól önkormányzati szereplők is, segítve ezzel a jövőben elinduló városfejlesztések sikerét. A rendezvényen európai és hazai okosváros-projektek résztvevői is jelen voltak, akik eddigi tapasztalataikat ismertették.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.