Forró a helyzet Szlovákiában

Iveta Radicová kormányfő horvátországi látogatásáról visszatérve még hétfő este összeül a koalíciós pártok néhány képviselőjével, hogy aktuális belpolitikai kérdésekről tárgyaljon velük. A fő téma az eurós mentőcsomag támogatása kapcsán kialakult helyzet lesz.

MNO
2011. 09. 26. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő az újságíróknak elmondta: kedden délelőtt is folytatódnak a tárgyalások. Radicová csak ezután nyilatkozik majd a helyzetről. Megígérte azonban: mindenképpen tájékoztatja a nyilvánosságot az egyeztetések után.

A koalícióban kialakult helyzettel a kormánypárti SDKÚ elnöksége is foglalkozni fog kedden. Az elnökségi tagok arról szavaznak majd, támogassa-e a párt a mentőcsomagról szóló szavazás összekötését a kormányról szóló bizalmi szavazással. A megoldás mellett korábban Ivan Miklos pénzügyminiszter, a párt alelnöke is többször állást foglalt.

Iveta Radicová szintén a párt alelnöke, ő korábban kijelentette: a kormánykoalíció stabilitása a legfontosabb számára. Véleménye szerint ez az egyetlen módja annak, hogy Szlovákiában véghezvigyék a szükséges reformokat, és elfogadják a jövő évi költségvetést. A mentőcsomag Radicová szerint nagyon forró politikai téma lett.

A miniszterelnök a koalíciós tanács szeptember 12-i ülése után megerősítette: a tárgyaláson szóba került a két szavazás összekötése. „Nem veszem a vállamra a felelősséget a politikai instabilitásért” – hangsúlyozta akkor ezzel összefüggésben.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.