Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Gáz lehet Ciprus partjainál

Törökország kedden elkezdte a földgáz utáni kutatást Ciprus partjainál, ugyanabban a körzetben, ahol a ciprusi görög kormány földgázkutató fúrásokat végeztet.

MNO
2011. 09. 27. 19:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Piri Reis kutatóhajót török fregattok és repülőgépek kísérték a körzetbe. A nicosiai kormány megbízásából a Noble Energy amerikai cég a múlt héten kezdte meg Ciprus keleti partjainál a kutatófúrásokat, amelyek heves ellenkezést váltottak ki Ankarából. Török álláspont szerint előbb békemegállapodást kellene kötni a kettéosztott Cipruson, és csak ezután lenne szabad hozzákezdeni a gázkitermeléshez a földközi-tengeri sziget partjainál.

Mint a török miniszterelnök hétfőn görög partnerének kifejtette: a ciprusi törökök attól tartanak, hogy elesnek az esetleges békemegállapodás előtt kitermelt földgáz eladásából befolyó bevételtől, pedig szerintük ennek egy része őket illeti. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kedden kijelentette, hogy Törökország minden lehetőséget megragad a konfliktus békés rendezése érdekében, ugyanakkor a végsőkig védeni fogja érdekeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.