Gergényi egy magasabb akaratot hajthatott végre 2006-ban

A kérdés az, ki adott teljes felhatalmazást a volt budapesti rendőrfőkapitánynak – mondta Völgyesi Miklós kedden a Magyar Televízió reggeli műsorában. A nyugalmazott tanácsvezető bíró a hétfőn nyilvánosságra hozott, a 2006-os rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés kapcsán nyilatkozott a köztévének.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812190" target="_blank"><strong>• Balsai-jelentés: október 23. a legdurvább jogsértések szimbóluma</strong></a>

MNO
2011. 09. 27. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legitim rendőri erőszakot messze meghaladó akció félemlítette meg a lakosságot 2006 őszén, ez kimeríti a terrorcselekmény tényállását – jelentette ki Völgyesi Miklós a Ma Reggelben. Olyan történések következtek be (fejre, nyakra leadott lövések), melyek egész közvetlen közelségről vetik fel az emberi élet kioltásának veszélyét – hangsúlyozta a szakember.

A nyugalmazott bíró beszélt arról is: azt nem tartalmazza a Balsai-jelentés, hogy Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány kitől, mikor és mire kapott felhatalmazást. Az alkotmány és a rendőrségi törvény alapján a rendőrség irányítását a miniszterelnök végzi, és akár egyedi utasítást is adhat, a jogszabály szerint azonban a kapcsolattartás a szakminiszteren (Petrétei József), vagy államtitkárán (Kondorosi Ferenc), vagy az országos rendőrfőkapitányon (Bene László) keresztül történhet. Petrétei és Kondorosi tagadja, hogy érintett lenne az ügyben, Bene László pedig abba a furcsa helyzetbe került, hogy Gyurcsány Ferenc átnyúlt a feje felett, és közvetlenül instruálta Gergényit – mondta Völgyesi Miklós.

Hogy ez a kapcsolattartás pontosan miként zajlott, arról nem tudni, ezt egy bűnügyi nyomozásnak kell tisztázni, egy biztos, Gergényi minden felelősséget magára vállalt – hangsúlyozta a nyugalmazott bíró. Ha azonban Petrétei, Kondorosi és Bene sem működött közre ebben a kapcsolattartásban, ki adott teljes felhatalmazást a volt budapesti rendőrfőkapitánynak? – tette fel a kérdést Völgyesi, aki szerint Gergényi nem véletlenül tehette, amit tett, ehhez egy magasabb szándék kellett, egy magasabb akaratot hajtott végre.

(hirado.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.