Görög krízis: 100 ezer ember elbocsátása a segítség ára

Görög lapértesülések szerint Görögország nemzetközi hitelezői arra szólították fel a kormányt, hogy 100 ezer fővel csökkentse a közalkalmazottak létszámát 2015-ig. Egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy folytatódjanak a tárgyalások az újabb hitelrészlet folyósításáról.

MNO
2011. 09. 18. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A To Vima lap online kiadásában arról számolt be, hogy a trojka – az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank – 15 pontos takarékossági intézkedés bevezetését sürgette a görög kormánytól „itt és most”. Ezek eredményétől függ, hogy megkapja-e Athén a tavaly májusban összeállított első, 110 milliárd eurós hitel soron következő hatodik, 8 milliárd eurós részletét.

Athén már több olyan intézkedést foganatosított, amellyel csökkenthető az államháztartás tetemes hiánya – egyebek mellett a közalkalmazotti létszám 80 ezres csökkentését ígérte –, a nemzetközi hitelezők azonban elégedetlenek a reformokkal, és úgy látják, nem teljesül a Görögország számára idénre kitűzött deficitcél. Ezért is távozott a trojka szakértői küldöttsége dolgavégezetlenül szeptember 2-án a görög fővárosból azzal, hogy a kormánytól még további megszorító lépéseket várnak. Eközben a görög miniszterelnök vasárnap délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen megvitatják a további lehetséges lépéseket, hogy az ország elkerülje a fizetésképtelenséget.

Az unió és az IMF támogatása nélkül a görög állam pénzzavarba kerülhet, a pénzügyminiszter-helyettes a napokban jelezte, hogy már csak október közepéig van elég forrás a kötelezettségek teljesítésére, például a nyugdíjak és az állami alkalmazottak bérének kifizetésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.