Gyanúsan viselkedik a vulkán

Az európai légi közlekedést több mint egy éve megbénító Eyjafjalla vulkán és a Grimsvötn kitörése után újabb tűzhányó, az Öraefa kelt aggodalmakat „gyanús” viselkedésével.

MNO
2011. 09. 14. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Geológusok szokatlan szeizmikus aktivitást figyeltek meg a 2110 méter magas vulkánnál az elmúlt hónapokban. „Senki sem akarja falra festeni az ördögöt – mondta a Stöd 2 csatornának Ari Trausti Gudmundsson –, de a tűzhányó környéki földmozgások gyakorisága szokatlan.”

Izlandon jelenleg jóval magasabb a geológiai aktivitás, mint az elmúlt években. Tudósok nemrég az Eyjafjalla „birodalmához” tartozó Katla-rendszer megfigyelését is fokozták. Az Öraefa Izland benépesedése, azaz ezer év óta csak kétszer tört ki, 1362-ben és 1727-ben. Tudósok a napokban azt is felfedezték, hogy a Reykjavíktól északkeletre fekvő Thingvellir-árok tovább tágult, az errefelé vezető népszerű túrautat le kellett zárni a turisták elől.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.