Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Gyenesei-ügy: csütörtökön eldöntik, kihez tartozik az ügy

Csütörtökön dönt arról az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy melyik megyei rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalják a somogyi vitatott mandátum ügyét – tudta meg szerdán az MTI. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812727"><strong>• Gyenesei kikérte magának, hogy a személyében támadják + Videó</strong></a>

MNO
2011. 09. 28. 19:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben a múlt héten nyomozó hatósághoz fordult a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel közölte, a somogyi rendőrség az ügyben kizárási indítványt terjesztett elő az ORFK-nak.

Az ORFK-n az MTI megkeresésére megerősítették, hogy megkapták az indítványt szerdán. Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott, a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, hogy Nagyatád polgármestere, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. A korábban az egyesület színeiben mandátumhoz jutott Ormai István viszont arról tájékoztatta a bizottságot, hogy nem mondott le a tisztségéről, azt függetlenként megtartotta.

A vita egy tavaly az egyesületben a mandátumok kiosztása előtt minden érintett által kitöltetett lemondó nyilatkozatról szól, amely az egyesület vezetése szerint miután Ormai István kilépett a Somogyért Egyesületből, aktiválhatóvá vált. Nagyatád polgármestere elismerte, hogy aláírt ilyen lemondó nyilatkozatot, de azt – mint mondta – még 2010 októberében, presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja. A területi választási bizottság ezt követően fordult a nyomozó hatósághoz.

Szerdai ülésén a Somogy Megyei Közgyűlés megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólította fel Gyenesei Istvánt.

Jakó Gergely, a Fidesz Somogy megyei választmányának elnöke már a múlt csütörtökön arra szólította fel Gyenesei Istvánt, hogy a személyét érintő botrány miatt „haladéktalanul távozzon a közgyűlésből”.

Veres Zoltán, a Somogy megyei önkormányzat sajtószóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a közgyűlés szerdai ülésén Csorba Ottó (Fidesz–KDNP) képviselő határozati javaslatot tett, miszerint Gyenesei István az Ormai-ügyben betöltött szerepe miatt, a közgyűlés jó hírének megőrzése és a civilek érdekében adja vissza mandátumát. A közgyűlésen a Fidesz–KDNP képviselői igennel szavaztak, Ormai István nem szavazott, a jobbikos képviselő tartózkodott, míg a többiek, a Somogyért Egyesület két képviselője és egy szocialista képviselő nemmel szavazott.

Zana István, a Somogyért Egyesület sajtószóvivője egy MTI-hez eljuttatott közleményben közölte, az egyesület álláspontja szerint a Somogy Megyei Közgyűlés szerdai, Gyenesei Istvánt mandátuma visszaadására felszólító döntése törvénytelen. A megyei főjegyző előzetesen figyelmeztette a javaslattevőket, hogy erre nincs hatásköre a testületnek, az önkormányzat fideszes képviselői ennek ellenére támogatták szavazatukkal a javaslatot. A hatáskör túllépéséből adódó törvénysértő határozat meghozatala miatt, a törvényesség helyreállítása érdekében a Somogyért Egyesület beadvánnyal fordul a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.