Gyengült a fogyasztói bizalom az euróövezetben

Gyengült a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt szeptemberben.

MNO
2011. 09. 22. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett előzetes adata szerint a bizalmat mérő euróövezeti index az augusztusi mínusz 16,5 pontról mínusz 18,9 pontra csökkent. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban semmiképpen nem várható a lakossági fogyasztás jelentősebb élénkülése.

A brüsszeli bizottság előzetes felmérése szerint augusztusban az unió egészében is gyengült a fogyasztói bizalom, mínusz 19,0 pontra csökkent az augusztusi mínusz 16,8 pontról. Elemzők rámutattak: az erős lakossági kereslet alapvető fontosságú lenne ahhoz, hogy az euróövezet gazdasága önmagában is képes legyen a növekedésre. Ugyanakkor a kereslet bővülését fékezik az EU több országában bevezetett megszorító intézkedések, a hektikusan mozgó pénzpiacok és a magasabb olajár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.