Gyorsan nőnek a szlovákok is

Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) – szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint – 3,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 3,5 százalékos növekedést követően – közölte második becslését a szlovák statisztikai hivatal kedden. Az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal nőtt a szlovák GDP az áprilistól júniusig terjedő időszakban az első negyedévi 1,0 százalék után.

MNO
2011. 09. 06. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden nyilvánosságra hozott adatok megfelelnek az augusztusi gyorsbecslésben közölteknek. A lakossági fogyasztás éves szinten stagnált a második negyedévben az első negyedévi 0,1 százalékos visszaesés után. A beruházások 6,2 százalékkal nőttek az első negyedévi 1,2 százalékos bővülés után. A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a kivitel éves szinten 12,4 százalékkal, míg a behozatal 9,0 százalékkal nőtt Szlovákiában a második negyedévben az első negyedévi rendre 15,8 százalékos, illetve 11,3 százalékos bővülés után.

A GDP kormányzati komponense 4,3 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest a január–márciusi 2,5 százalékos csökkenést követően. Eduard Hagara, az ING Bank elemzője szerint a szlovák gazdaság kilátásai romlottak az elmúlt hónapokban, elsősorban a külföldről érkező rossz hírek, azaz a világgazdaság lassulásának Németországra gyakorolt hatása miatt. Az év második felében a növekedési ütem további lassulása várható, így az idei GDP-növekedés 3,2 százalékra mérséklődik. A pozsonyi kormányzat az idei év egészére 3,3 százalékos növekedést vár az előző évi 4,0 százalék után. A szlovák GDP 2009-ben 4,8 százalékkal visszaesett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.