Győzelemmel debütált a focipályán Szijjártó Péter + Képek

Sima győzelemmel ünnepelte megalakulását a Miniszterelnökség futballcsapatából alakult Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub a másodosztályú futsal magyar bajnokság Keleti csoportjának első fordulójában. A mérkőzés legeredményesebb futballistája a nagypályán 32-szeres válogatott Horváth Ferenc volt, de Szijjártó Péter is kiváló játékkal örvendeztette meg a kilátogató sok száz nézőt.<br /><br />

2011. 09. 23. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja bombaként robbant a hír, hogy a 2010-es országgyűlési választások után felállt Miniszterelnökség futballcsapata – összefogva néhány korábbi ferencvárosi labdarúgóval – benevez a hazai teremfoci-bajnokság másodosztályába. Fehér Zsolt, a Fradi korábbi futsaledzője, a Dunakeszi Kinizsi játékos-edzője az első évet a kísérletezésre szánja; a legnagyobb feladata az lesz, hogyan gyúrja egybe „politikusékat” a válogatottat is megjárt exfradisták csoportjával. A gyurmázást péntek este el is kezdte. Az egyébként itthon igen jól csengő Rubeola FC Csömör második csapata elleni, pénteki találkozóra Fehér – csakúgy mint a jégkorongban szokott módon – két sort rakott össze, s nem is csinált titkot belőle, a Szijjártó-féle négyest (4+1) nevezte a kezdőrúgásra. A több száz összesereglett szurkoló, érdeklődő által várva vált pillanat előtt a műsorközlő ismertette a szabályokat és a mai teremfutball kialakulásának történetét, majd megemlékeztek az Aranycsapat nemrégiben elhunyt epizodistájáról, Szojka Ferencről.



Az NB II-es nyitányon Szijjártóék – tehát a „B sor” – indították útjára a labdát, és mintegy szűk hárompercnyi meddő mezőnyfölény után Fehér lehozta a négyest, s beállította saját magát, valamint Horváth Ferencet, Bita Lászlót és Bodó Norbertet. Egyből kapufáig jutott a Kinizsi, és a toronymagasan legjobb Bita László egy gyönyörű egyéni akció végén önzetlenül tálalt a közönségkedvenc Horváth Ferenc elé, ő pedig megszerezte a Dunakeszi Kinizsi történetének első futsalgólját (1-0). Könnyebb dolga volt, mint Olaszország ellen a 2000-es vébéselejtezőn begyötört két gólja alkalmával… Hogy a másik sor se maradjon le, a bambuló Csömör-védelem mellett Monspart László ugrott ki, és jobbról belöbbölte a második Kinizsi-találatot az elvetődő hálóőr vállánál (2-0). Amikor Szijjártó Péter pályán volt, egy alkalommal beüvöltötte neki egy néző, hogy „Monnyolle!”, de a „jó tanácsot” inkább a vendégek fogadták meg, hiszen nem voltak hajlandók egy említésre érdemes támadást levezetni…



A patront a második félidőre tartogatták, hisz az első valamirevaló akciójukból szépítettek a sárga-szürkék (2-1). Jegyezzük meg, a gólt a „válogatott” sor kapta… Egy sérülés miatt bomlott a Fehér-stratégia, a B sor eszét, Monspartot – aki egyébként a tájfutónagyság, Monspart Sarolta unokaöccse – be kellett vetni a lerúgott Temesi Norbert helyére, a reklamáló vendégkapitányt pedig leültette a játékvezető két percre. A csömöriek idegeskedése odáig fajult, míg Horváthtal szemben büntetőt (hatost) érően szabálytalankodtak, amiből Bitó alakította 3-1-re az eredményt. A szabályok szerint innentől minden egyes faultért „kisbüntető” járt 10 méterről. A nagypályán 32-szeres válogatott Horváth Ferenc viszont a továbbiakban nem erre játszott, gyorsan lőtt egyet, hogy ne szívesen emlékezzen Csömör a dunakeszi vendégségre (4-1). A sárgák ráadásul azt gondolták, ököllel is mehetnek valamire – egészen egy pirosig jutottak, de 10-ről azért igen nehéz gólt lőni, Bitónak sem sikerült. Horváthnak viszont megjött a játékkedve, és a második félidő derekára már megnyugtató 5-1 állt a táblán, s még a kisvártatva beálló 5-2 is olyannak tűnt. Horváth Ferencet viszont nem úgy ismerjük, hogy nagyon pihenős fajta volna, a legvégén beállította a 6-2-es végeredményt.



Az idén egyébként némileg megváltozott rendszerben zajlanak a futsalmásodosztály küzdelmei. A nyugati és keleti csoport 12-12 csapata oda-vissza megmérkőzik egymással, majd jön a feketeleves: kétfelé válik a mezőny – jók és rosszak –, s körmérkőzéssel döntenek a feljutást jelentő bajnoki cím sorsáról, a második helyezett pedig még kap egy esélyt.



Fotó: Nagy Béla

Még egy-két szó a péntek éjszakába nyúló találkozóról: akár PR-fogás volt a kosárlabdáról végleg focira váltó Szijjártó Péternek a krisztusi korban „hivatásos” labdarúgóvá válni, akár egy tehetséges labdarúgó kései felfedezéséről van szó, mindenképpen fontos lépés történt afelé, hogy ez a gyönyörű sport, a futsal a közfigyelem megfelelő, jól megérdemelt helyére kerüljön. Sajnos mivel a meccs előtti sajtótájékoztatót nem tartották meg, nem tehettük fel kérdéseinket a csapatnak arról, mit gondolnak a hivatásos játékosok és a hobbifocisták közös játékáról, a miniszterelnöki szóvivő játék közbeni szemüvegviseléséről, és a tervek megváltozásáról a várható jó eredmények függvényében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.