Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Gyurcsány ribillióról, nyitásról, kenyérharcról és balekokról + Videó

Elég az ósdi baloldali dumából és a teszetoszaságból – Gyurcsány Ferenc szerint. A volt pártelnök-miniszterelnök ezt egy budapesti lakossági fórumon mondta, ahol a pártból való kizárásáról nem akart nyilatkozni. Szanyi Tibor – aki tagja az MSZP-elnökségnek – a hírTV-nek viszont azt mondta: nem akarják meneszteni az MSZP-ből Gyurcsányt. Elismerte ugyanakkor, hogy a tagságnak már elege van a belső vitákból.<br /> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/813207" target="_blank"><strong>• Gyurcsány marad? – Szanyi elbeszélgetett „Csabával”</strong></a>

MNO
2011. 09. 30. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erzsébetvárosi fórumán Gyurcsány Ferenc a kormány gazdaságpolitikáján túl leginkább saját pártját bírálta. A Demokratikus Koalíció Platform elnöke azt mondta, szerinte a Fidesz előre hozott választásokra játszik. A megmérettetéshez az MSZP-nek is meg kell újulnia, az elmúlt 10 évben azonban hiába volt 7 elnöke is az MSZP-nek, a párt lényegében semmit sem változott. „A Magyar Szocialista Párt úgy működik, hogy a második vonal az mindig keres magának egy balekot. Én is voltam ilyen pár évig, akit maguk elé húzva a megújulás látszatát keltik azért, hogy mögöttük minden változatlan maradhasson” – fogalmazott Gyurcsány. Hozzátette, az MSZP annyira balra tart, hogy ott már nincs is semmi, szerinte a pártot ki kell nyitni az igazi nyugatos politikára vágyó szavazók felé is. „Erre a régi vágású szocialista párt nem alkalmas. A pártot ki kell hozzá nyitni. Miért nem akarják kinyitni? Mert a végén még új emberek jönnek, és ha új emberek jönnek, akkor elindul a harc a belső hatalomért. Ez nem elvi, politikai vita, hanem kenyérharc” – fogalmazott Gyurcsány.

Két belháború

A volt miniszterelnök kijelentette: eddig kétszer volt belháború az MSZP-ben, mindkét alkalommal egzisztenciális okok miatt. Úgy véli, a Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazás és a listás szocialista képviselők visszahívásának ötlete is ezért okozott nagy ribilliót. Gyurcsány szerint ha így folytatják, a párt maximum 5 százalékon maradhat.

A hírTV Rájátszás című műsorában Szanyi Tibor elnökségi tag is a megújulást sürgette, de szerinte az MSZP váltópárt lesz 2014-ben. Szanyi ugyanakkor nem tagadta, hogy a párttagok már unják a belső vitákat. „Meggyőződésem, hogy a Demokratikus Koalíció Platformnak esze ágában nincs kilépni a Magyar Szocialista Pártból, az X számú képviselőnek esze ágában nincs kiülni a szocialista frakcióból, magyarul nincs igazi igény a válásra” – szögezte le Szanyi Tibor MSZP-s elnökségi tag. Az, hogy Horváth Csaba budapesti elnök kizáratná a pártból Gyurcsányt, Szanyi szerint csak egy magánvélemény. Ezzel egyébként Gyurcsány sem foglalkozik, csupán úgy reagált: ezek szerint eggyel több ellenfele van, mint eddig. Információk szerint egyébként a novemberi pártkongresszusig már nem lehet kizárni a volt miniszterelnököt, mivel az MSZP alapszabálya szerint ez egy hosszabb folyamat.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.