Ha a közös valuta széthullik, akkor Európa is

A francia kormány szerint az Európai Unió jövője az euró sorsától függ.

MNO
2011. 09. 11. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem engedhetjük széthullani a közös valutát, mert akkor egész Európa is széthullana. A közös valuta csak akkor működhet igazán, ha az euróövezetet gazdasági erő és európai kormányzás veszi körül” – mondta Alain Juppé vasárnap Canberrában, ausztráliai látogatása közben újságíróknak.

Kijelentette: Görögországnak fenntartható alapra kell helyeznie pénzügyeit ahhoz, hogy megkaphassa a júliusban meghirdetett, második mentőprogram hiteleit. „Görögország hibákat követett el, ezeket ki kell javítania, és teljesítenie kell a korábbi kötelezettségvállalásait” – mondta a francia külügyminiszter.

Azokra a véleményekre reagálva, hogy a legjobb lenne Görögországnak kilépnie az euróövezetből, azt mondta, hogy a pénzügyi uniót nem szabad hagyni „szétbomlani”. „Franciaország és Németország egyetért ebben, és ezt támogatja az euróövezet mind a 17 tagállama. Igaz, hogy az euróövezeten kívül egyes országoknak más a véleményük, de ezen úrrá tudunk lenni.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.