Ha az áruházláncok nem engednek, emelkedhet a tejtermékek ára

Mint arról a keddi Magyar Nemzet beszámolt, belátható időn belül emelkedhet Magyarországon a nyerstej ára az időjárási hatások, a magas takarmányárak, valamint egy új, olasz érdekeltségű piaci szereplő megjelenése miatt – tájékoztatott a Tej Terméktanács kedden.

MNO
2011. 09. 13. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátették: ez a folyamat már elkezdődött, és az unió más országaiban is hasonló a helyzet, érezhető a piaci nyomás. A legfrissebb információk szerint az úgynevezett „spot árak” – ez az azonnali szállítható tej árát jelenti – 2-3 eurócenttel, vagyis 6-8 forinttal emelkednek belföldön. (Így elérik a 95-100 forintot literenként, a szerződéses árak pedig 85-90 forint/liter körül mozognak.)

A Tej Terméktanács arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett megjelent a magyar piacon egy exportorientált termék-előállításban érdekelt új szereplő is. Ez a cég várhatóan szintén erős keresleti magatartással kezdi majd alapanyagbázisának megteremtését és működésének stabil indítását. Az áremelésre vonatkozó további figyelmeztető jel, hogy a szokásos évi tejtermelési többlet alapanyagár csökkentő hatása megszűnt – ez a többlet tavasz végén áll elő. Sőt mindez az időjárási viszonyok és a takarmányárak miatt az indokoltnál nagyobb mértékben vonta maga után az alapanyag-előállítás szűkülését.

A szakemberek szerint mindez átszabja a feldolgozók árpolitikáját. Az emelkedő tejárak ugyanis már elérték azt a szintet, amit a jelenlegi kereskedelmi „átadási árszinten” nem lehet kigazdálkodni. Így az áruházláncok kénytelenek lesznek vagy az esetenként 40-50 százalékos, a tejre, illetve az alapvető tejtermékekre felszámított hasznuk egy részéről lemondani, és szinten tartani a fogyasztói árakat; vagy emelni a fogyasztói áraikat mintegy 5-10 százalékkal; illetve bizonytalan eredetű és minőségű import tejtermékdömpinggel próbálják majd alacsony szinten tartani a belföldi árakat.

Most a tej átlagos fogyasztói ára literenként 200-220 forint a hazai piacon. A kereskedelmi piaci reakciókat jelentősen befolyásolja a forint árfolyamának alakulása, ami az előrejelzések szerint inkább stagnáló–gyengülő tendenciát mutat – vélik a Tej Terméktanács szakemberei.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.