Ha ez átmenne, börtönbe mennének a felelőtlen bankárok

Börtönben lenne a helyük azoknak a bankvezetőknek, akiknek gondatlansága veszteséget okoz az ügyfeleknek vagy az adófizetőknek – mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (Serious Fraud Office, SFO) vezetője.

MNO
2011. 09. 18. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Richard Alderman a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi lapnak kijelentette: szeretné, ha jogszabályba foglalnák a „pénzintézet gondatlan vezetése” bűncselekményt, és ennek alapján börtönbüntetés lenne kiróható a vétkesnek talált bankvezetőkre. Alderman szerint ha valaki gondatlanul irányít egy bankot, és ennek eredményeként a bank nem tud fizetni a betéteseknek, vagy az adófizetőknek kell kisegíteniük, az illetőnek börtönben kellene kikötnie.

Jelenleg a brit törvények ezt nem teszik lehetővé, ám a közvélemény ezt pártolja, és a kormány feladata olyan új büntető jogszabályok megfontolása és meghonosítása, amelyek a gondatlan banki magatartásra vonatkoznának – mondta az SFO vezetője. Hozzátette: még senki ellen nem indult eljárás a hitelválság következményei miatt.

„Tanulnunk kell azonban a legutóbbi pénzügyi válságból annak érdekében, hogy a (brit) bűnügyi igazságszolgáltatás és a büntető jogszabályok megfeleljenek a (bankrendszerbeli) kockázatoknak és tevékenységeknek” – mondta Alderman. A brit államháztartási hiányt a pénzügyi válság békeidőben példátlan – a hazai össztermék (GDP) 10 százalékát jóval meghaladó – szintre duzzasztotta az elmúlt pénzügyi évben, és ennek egyik fő oka az összeomlás szélére került bankrendszer kényszerű állami tőkepótlása volt. A költségvetésből finanszírozott bankmentő programok során több brit nagybank többségi állami tulajdonba került.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.