Ha nem segít a kormány, eltűnhet a piacról a makói hagyma

Az elmúlt években 4000 hektárról mindössze 150-re csökkent a makói hagyma termőterülete, ezért kormányzati segítség nélkül eltűnhet a piacról – olvasható a Kormány.hu portálon a hétvégén megtartott, XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztiválról készített összegzésben.

MNO
2011. 09. 12. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget ad a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a termelőknek – idézi a kormányzati portál a tárcavezetőt. A vidékfejlesztési stratégia fontos eleme még az öntözésfejlesztés, amely a hagymatermelés szempontjából szintén elengedhetetlen – fűzte hozzá.

A miniszter kijelentette: a makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék és a kereslet növekvőben van a kiváló minőségű magyar termékek iránt. Mindehhez azonban szükséges a gazdák összefogása is – idézi a kormányzati portál Mágori Józsefné (Fidesz) parlamenti képviselőt. A szakemberek szerint, ha újra fellendülne a hagymatermesztési kedv, volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel tízezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.