Ha tovább élsz, dolgozz is tovább

Az eredeti tervekhez képest tíz évvel előbbre hozná a brit konzervatív-liberális kormány az állami nyugdíjra jogosító korhatár felemelését 67 évre, tekintettel a brit lakosság várható élettartamának gyors ütemű hosszabbodására.

MNO
2011. 09. 11. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Observer című baloldali vasárnapi brit lapnak nyilatkozó kormányilletékesek szerint a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 65 évről valószínűleg 2026-ban emelkednék 67 évre. A Munkáspárt vezette előző brit kormány menetrendje szerint a nyugdíjkorhatár 2036-ban érte volna el a 67 évet és 2046-ra a 68 évet.

Steve Webb nyugdíjügyi államtitkár – aki a mostani kormányban a Liberális Demokratákat képviseli – azonban a lapnak elmondta, hogy a kormány véleménye szerint ez a korhatár-emelési menetrend „túl lassú, mindenki tisztában van vele, hogy egyre tovább élünk”. Hozzátette: amikor az emberek „megérik a 80-as éveik végét, sőt a 90-es éveiket, a kormány úgy gondolja, hogy lépnie kell ebben az ügyben”.

Webb nem említett konkrét időpontot arra, hogy várhatóan mikor emelkedik 67 évre a nyugdíjkorhatár, a The Observer által név nélkül idézett kormányforrások szerint azonban a „legvalószínűbb lehetőség” 2026.

A lap számítása szerint ez 8,1 millió, jelenleg 40-es éveiben járó munkavállalót érint, akik „eddig arra számíthattak, hogy 66 éves korukban nyugdíjba vonulhatnak”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.