Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Hajdinából készült bográcsételeket főznek

Hajdinafesztivált rendeznek a hét végén a Tolna megyei Györében, ahol a régi gabonafajtából készülő ételek kóstolója mellett vidékfejlesztési konferenciát is tartanak.

MNO
2011. 09. 29. 7:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mecsek lábainál fekvő, 700 fős községben először rendezik meg a fesztivált – mondta Csoma József polgármester. A rendezvény első napján, pénteken, térségi konferencián a vidékfejlesztésről, a kistelepülések jövőjéről, pályázati lehetőségekről és az egészséges életmódról esik szó. Szombaton hajdinából készült bográcsételeket főznek, az elkészült ételeket díjazzák, vendégül látják a fesztivál közönségét, majd huszárok kíséretében felvonulnak a hajdinaaratók.

A manapság ritkaságnak számító növényből régi receptek alapján többek közt hajdinás hagymás krumplit, kenyeret, pogácsát, felfújtat és vörösboros hajdinás tortát készítenek a falubeliek – mondta Csoma József.

A községben, amelynek címerében is szerepel a hajdinavirág, régi hagyománya van a gabonaféle termesztésének, a környéken a györeieket évszázadok óta hajdinásoknak is nevezik – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, hogy a hajdinát a Tolna megyei falu lakói régen sokszor gyógyszerként is használták. Ma néhány hektáron kezdték el újra a termesztését, a másodvetésű hajdina éppen most virágzik a györei határban. Az egykor a szegények eledelének tartott növény nem számít olcsónak, kilogrammja 700 és 1000 forint között van – mondta a falu vezetője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.