A Mecsek lábainál fekvő, 700 fős községben először rendezik meg a fesztivált – mondta Csoma József polgármester. A rendezvény első napján, pénteken, térségi konferencián a vidékfejlesztésről, a kistelepülések jövőjéről, pályázati lehetőségekről és az egészséges életmódról esik szó. Szombaton hajdinából készült bográcsételeket főznek, az elkészült ételeket díjazzák, vendégül látják a fesztivál közönségét, majd huszárok kíséretében felvonulnak a hajdinaaratók.
A manapság ritkaságnak számító növényből régi receptek alapján többek közt hajdinás hagymás krumplit, kenyeret, pogácsát, felfújtat és vörösboros hajdinás tortát készítenek a falubeliek – mondta Csoma József.
A községben, amelynek címerében is szerepel a hajdinavirág, régi hagyománya van a gabonaféle termesztésének, a környéken a györeieket évszázadok óta hajdinásoknak is nevezik – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, hogy a hajdinát a Tolna megyei falu lakói régen sokszor gyógyszerként is használták. Ma néhány hektáron kezdték el újra a termesztését, a másodvetésű hajdina éppen most virágzik a györei határban. Az egykor a szegények eledelének tartott növény nem számít olcsónak, kilogrammja 700 és 1000 forint között van – mondta a falu vezetője.
(MTI)
![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17359365_auto_resized.jpg)
Meddig marad a borzalmas meleg?