Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Halálos áramütés: vizsgálódik a munkavédelem

Hivatalból közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a munkavédelmi felügyelőség a dabronci baleset körülményeit. A Veszprém megyei településen egy 20 ezer voltos áramütés következtében szerdán két munkás meghalt, négy pedig megsérült.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/812947" target="_blank"><strong>• Válságos állapotban az áramütés egyik sérültje</strong></a>

MNO
2011. 09. 29. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Troják László, a megyei munkavédelmi felügyelőség megbízott vezetője csütörtökön azt mondta: a vizsgálat deríti majd ki, hogy munkavédelmi szabály megsértése okozta-e a balesetet. A felügyelők szemlét tartottak a szerdai baleset helyszínén, az ügy pontos tisztázása érdekében a körülményeket jegyzőkönyvben rögzítették – tette hozzá a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének vezetője.

Közlése szerint azt próbálják kideríteni, hogy a munkások milyen utasítást kaptak a munkavégzésre vonatkozóan, illetve miért azon az útvonalon tolták a fémállványt az épület homlokzata elé. Troják László kitért arra: a felügyelőség a munkavédelmi törvény értelmében hivatalból vizsgálja a súlyos munkabaleseteket, és teljes körű munkavédelmi ellenőrzést tart. A hasonló eljárások időtartama két hónap lehet a jogszabályok szerint, de a dabronci esetet várhatóan ennél rövidebb idő alatt lezárják – mondta.

Mint megjegyezte, a hat dolgozó két munkáltató alkalmazásában állt. Az építtetőt és az egyik foglalkoztatót a következő napokban hallgatják meg, a négy sérülttel azok egészségi állapotának a függvényében veszik fel a jegyzőkönyvet. A megyei munkavédelmi felügyelőség megbízott vezetője közölte: egyéb munkavédelmi szabálysértést már megállapítottak, de ezek nem feltétlenül állnak ok-okozati összefüggésben a balesettel. Többek között azt vizsgálták, hogy a munkavállalók részesültek-e munkavédelmi oktatásban, orvosi alkalmassági vizsgálaton részt vettek-e, és a foglalkoztató ellátta-e őket a megfelelő védőfelszereléssel.

A hat munkást akkor érte az áramütés, amikor a csarnok festése közben az épülettől 11 méterre lévő, 20 ezer voltos vezetéket elérte a fém állványzatuk. Ketten azonnal meghaltak, a négy sérültet a veszprémi, a győri, illetve az ajkai kórházban ápolják. A dabronci baleset ügyében a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.