Harmadikra sikerült: új rekord a Balatonon

Új rekord született a Balaton hosszanti, Keszthely–Balatonkenese közötti átvitorlázásában kedden délelőtt, amelynek során Rajnai István keszthelyi csapata egy katamaránnal 2 óra 42 perc alatt teljesítette a távot, megdöntve Majtényi Szabolcs két évvel ezelőtti, 3 óra 41 perces rekordját.

MNO
2011. 09. 06. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rajnai István az MTI-nek elmondta, a Huncat nevű, Formula 40-es, új-zélandi, tengerre gyártott katamaránt két évvel ezelőtt vásárolta meg Svédországban, majd csapatával átépítette a balatoni viszonyokra. A 12 méter hosszú, 8 méter széles, a vízből 21 méter magasra kiemelkedő árboccal rendelkező, kéttestű hajó több mint 50 kilométer/órás sebességre volt képes a 40-50 kilométer/órás erősségű szélben. A hajót Büki Gábor kormányozta, akinek legénységét Rajnai István, Csányi Máté, Regős Roland és Bagyó Áron alkotta.

A keszthelyi hajóépítőkből, vállalkozóból és diákból álló csapat az idén már kétszer próbálta megdönteni Majtényi Asso típusú, egytestű vitorlással végrehajtott rekordját, de akkor nem sikerült. Rajnai István szerint a katamaránok képviselik a vitorlázásban az új csúcstechnikát, amit az indulásukat lehetővé tevő tavalyi balatoni Fehérszalag vitorlásversenyen már be is bizonyítottak. Amennyiben az időjárás engedi, még az idén megpróbálják megdönteni a saját rekordjukat is – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.