Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Harminc évet kapott a két volt miniszter

Harminc év szabadságvesztésre ítélte a ruandai kormány két volt miniszterét, két másikat pedig felmentett pénteken az 1994-es ruandai népirtás ügyében eljáró nemzetközi ENSZ-törvényszék.

MNO
2011. 09. 30. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélet szerint Prosper Mugiraneza közigazgatási és Justin Mugenzi kereskedelmi miniszter 1994 tavaszán „nyilvánosan és közvetlenül felbujtottak népirtás elkövetésére”. A vádirat szerint nyilvános gyűléseken elmondott beszédeikben és rádiónyilatkozataikban a tuszi kisebbséghez tartozók kiirtására szólítottak föl.

ENSZ-adatok szerint 800 ezer embert – többségükben tuszikat – mészároltak le Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között hutu szélsőségesek. Az akkori egészségügyi minisztert és külügyminisztert bizonyítékok hiányában felmentette ugyanezen vád alól a tanzániai Arushában működő nemzetközi törvényszék. Mind a négy vádlott ártatlannak vallotta magát.

A háromtagú bírói tanács egyik bírája különvéleményt fűzött az ítélethez: szerinte öt év letöltendő büntetést kellett volna kiszabni, figyelembe véve, hogy az eljárás rendkívüli módon elhúzódott; a volt minisztereket 12 éve tartóztatták le.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.