Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hárommilliárd forintnyi koronába kerül a szabadságuk

A koppenhágai Christiania lakói pénzgyűjtésbe fogtak, hogy megmentsék a „hippimennyországként” elhíresült telepet.

MNO
2011. 09. 28. 3:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „szabadállam” 1971-ben született, amikor a hippik elfoglalták azt a használaton kívüli katonai bázist, amely még a XVIII. században épült tengerészeti támaszpontként. Azóta Christiania a Koppenhágában megforduló turisták kedvelt idegenforgalmi látványosságává vált.

A dán kormányok hosszú ideig próbálkoztak sikertelenül Christiania felszámolásával. Négy éve a házaik lerombolásától és kitelepítésüktől tartó lakók tiltakozásai a hatóságokkal való összecsapásokká fajultak. Végül idén júniusban a közösség lakói elfogadták a dán állam ajánlatát, hogy vásárolják meg a területet, és ezzel biztosítsák Christiania jövőjét.

A háborítatlanság a terület 700-800 lakójának 76 millió koronába (hárommilliárd forint) kerül, amit egy pénzalapon keresztül 2018-ig kell kifizetniük. Az első részlet, 43,3 millió korona (1,6 milliárd forint) befizetése április 15-én esedékes.

Sven-Erik Krogh, a Christiania szóvivője elmondta, hogy a hétfőn kibocsátott „álrészvényekből” eddig másfél millió korona (57 millió forint) gyűlt össze, de banki kölcsönök felvételét és adománygyűjtő rendezvények szervezését is tervezik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.