Hat tonna kukorica várható Békésből

A tavalyihoz hasonló, hektáronként átlagosan 6-6,5 tonna termés várható az idén kukoricából Békésben – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője az MTI-vel csütörtökön.

MNO
2011. 09. 22. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varjú Mónika elmondta, hogy a gazdák az idei esztendőben tízezer hektárral nagyobb, összesen százezer hektár területen vetettek kukoricát. A termés ötödének betakarításával időarányosan jobban állnak, mint tavaly, mert 2010-ben még csak a kukorica kilencedét vágták le. Az idei augusztusi csapadékhiányos időjárás és a hőség ugyanis gyorsította a kukoricaszemek érését, ugyanakkor segíti az aratást, hogy a nedvességtartalma is alacsony a kukoricának.

Az átlagtermés egyébként szóródást mutat a térségben, hiszen a megye északi részén 6, Közép-Békésben 7-8, míg a jó adottságú déli termőterületeken akár kilenc tonna is lehet a hektáronkénti átlagtermés. A kukorica tonnájáért jelenleg 44-47 ezer forintot kínálnak a felvásárlók, hasonlóan a tavalyi időszakhoz, ám a gazdák egyelőre inkább elraktározzák a termést, mert áremelkedésre számítanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.