Hatályba lépett a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia

Hatályba lépett a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 06. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia a környezetvédelem, a versenyképesség és a foglalkoztatás terén kitűzött célokat hangolja össze. A környezettechnológia, a környezetkímélő eljárások kifejlesztésével támogatja az olyan technológiai újításokat, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyom – azaz a fogyasztás teljes biológiai eredetű forrásának megtermeléséhez és hulladékának feldolgozásához szükséges biológiailag aktív földterület és vízfelület nagyságát – és az ökoszisztéma terhelését. Ösztönzik továbbá a természeti erőforrások takarékos használatát, segítik a gazdaság fenntarthatóságát.

Az elkészült tervek olyan környezetvédelmi ipart alapoznak meg, ami növeli a foglalkoztatást, az ország versenyképességét. A környezettechnológiai újításokra épített gazdaság ugyanis elengedhetetlen Magyarország hosszú távú fejlődéséhez. Ilyenek például a technikai találmányok, környezetkímélő eljárások, új módszerek és energiahatékony megoldások megtalálása, vagy éppen a korábbiaknál gondosabb bánásmód támogatása. Ebből következik, hogy a környezetvédelem ügye központi politikai kérdés.

A környezetbarát módszerekkel dolgozó vállalatok a stratégiában foglalt tervek szerint jelentős versenyelőnyt élvezhetnek, minél több új környezettechnológiai elemmel rendelkeznek, annál előnyösebb helyzetbe kerülhetnek mind a termékek minőségét, mind a környezetbarát termékek mennyiségét tekintve. Mindez pedig jó hatással lehet a magyar népesség egészségi állapotára és életminőségére.

Az Európai Unió tavaly nyáron indította el a válságból való kilábalást segítő Európa 2020 stratégiát, amelynek kulcsfontosságú része az innováció- és tudásalapú, a fenntartható, illetve a befogadó növekedés területe. Az említett stratégiát végrehajtó nemzeti reformprogramot Magyarország április 15-én nyújtotta be az Európai Bizottságnak. Ebben szerepel a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia is, ami kiemelten kezeli az ökoinnovációt, és meghatározza a következő évtized fő irányait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.