Hatályba lépett Giró-Szász András kinevezése

Megjelent a Magyar Közlönyben az új kormányszóvivő, Giró-Szász András kinevezése, aki feladatait miniszterelnöki biztosként látja el hétfőtől.

MNO
2011. 09. 12. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlöny hétfői számában Orbán Viktor kormányfő erről szóló határozata mellett megjelent egy miniszterelnöki rendelet is a kormányszóvivői teendők ellátásáért felelős miniszterelnöki biztos irányítási jogköréről, aki – eszerint – irányítja a Miniszterelnökségen működő kormányszóvivői tájékoztatást segítő igazgatási, valamint stratégiai helyettes államtitkár tevékenységét.

E rendelet a kihirdetése napján – azaz hétfőn – 19 órakor lépett hatályba, csakúgy mint a miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet módosítása, amely változtatott a közigazgatási és igazságügyi miniszternek a kormányzati tevékenység összehangolásával kapcsolatos feladat- és hatáskörén. Eszerint a kormányzati kommunikációs államtitkárságot is magába foglaló tárca vezetőjének a felelőssége, hogy kialakítsa az országkép-stratégiát, valamint ezzel összefüggésben koordinálja az országmárkaképet alakító intézmények tevékenységét; hogy ellássa a külföldre irányuló kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatokat; hogy kidolgozza és megvalósítsa a nemzeti rendezvények koncepcióját; továbbá felelős a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakításáért, fejlesztéséért, koordinálja ezek tartalmának a kialakítását.

Az eddig hatályos szabályozás szerint a közigazgatási miniszter volt felelős azért is, hogy összehangolja a minisztériumok sajtófőnökeinek, tájékoztatási feladatokat, sajtófigyelést ellátó szervezeti egységeinek a tevékenységét, valamint módszertani iránymutatást nyújtani részükre. Felelős volt emellett „a tömegtájékoztatási eszközök kormányzati tevékenységet érintő publikációi figyelemmel kíséréséért, valamint a válaszadás megszervezéséért” is.

A belföldi kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatok, elemzések elkészítése a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hatáskörébe tartoznak ezentúl. Mindezzel rögzítették azt a korábbi bejelentést, hogy az új kormányszóvivő, Giró-Szász András – ellentétben elődeivel, a nyár elején családi okok miatt fizetés nélküli szabadságra ment Nagy Annával, majd a feladatait később ellátó Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral – szervezetileg nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, hanem a Miniszterelnökséghez tartozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.