Hátrányosan megkülönböztették az MKP-s vezette falvakat?

Hátrányosan megkülönböztették a környezetvédelmi alap pályázati pénzeinek szétosztásakor a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) polgármesterei által vezetett falvakat – jelentette ki Őry Péter, az MKP alelnöke a párt szerdai pozsonyi sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 09. 21. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őry elmondta: az MKP megvizsgálta, milyen arányban osztották el a környezetvédelmi alap pénzeit Dél-Szlovákiában. Kiderült: míg az MKP-s falvak által benyújtott 42 pályázatból négy program kapott támogatást, addig a Híd magyar–szlovák párt által vezetett települések 34 pályázatából 22. A Híd eredményessége 64,7 százalékos, míg az MKP-é 9,5 százalékos. A legtöbb pályázatot a pártok közül az MKP nyújtotta be.

A statisztikából kitűnik, hogy a független polgármesterek esetében 132-ből 29, az Irány-Szociáldemokráciánál (Smer) 36-ból 6, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónál (SDKU) 15-ből 2, a Kereszténydemokrata Mozgalomnál (KDH) 14-ből 3, a Szlovák Nemzeti Pártnál (SNS) 7-ből 2 pályázat volt eredményes.

Berényi József pártelnök a sajtótájékoztatón kijelentette: „a legeredményesebb párt a környezetvédelmi alap útján bünteti azokat az állampolgárokat, akik nem az ő jelöltjüket támogatták”. A független polgármesterek nagyarányú támogatásából pedig arra következtetett Berényi, hogy a Híd így szeretné megszerezni lojalitásukat.

Őry Péter, aki egyben Csallóközcsütörtök polgármestere is, kifejtette: egy-egy község életében, fejlődésében nem lenne szabad szerepet játszania a különböző támogatások „pártszínezetének”, hiszen a község összes lakosának az életkörülményeiről van szó. A környezetvédelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a sajtótájékoztatón elhangzottakat. Beatrice Hudáková, a tárca szóvivője elmondta: Nagy József környezetvédelmi miniszter szolgálati úton külföldön van, az elhangzottakra később fognak reagálni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.