Hatszorosára emelkedhet a játékautomaták tételes adója

A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelné a pénznyerő játékautomaták tételes adóját Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Frakciótársa, Rogán Antal pedig januártól megadóztatná az online szerencsejátékot: bevezetné a távszerencsejáték fogalmát, és a játékokra havi 20 százalékos, a tiszta játékbevétel után fizetendő adót vetne ki.

MNO
2011. 09. 26. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikusok hétfőn nyújtották be zárószavazás előtti módosító indítványaikat az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz. Az eredeti, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat – egyebek mellett – módosítaná a szerencsejáték-törvényt úgy, hogy a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépekét 120 ezerről 150 ezer forintra emelné november 1-jétől. Emellett bevezetne egy új százalékos adót, amelyet negyedévente kellene megfizetni, de csak a gépenkénti 900 ezer forint feletti – negyedéves – játékbevétel után. Ez az adó 20 százalék lenne.

Lázár János arra tesz indítványt, hogy az eredeti javaslatban szereplő pénznyerő automaták tételes adója ne a javasolt negyedével, hanem a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosára, havi 100 ezer helyett 500 ezer, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezer helyett 700 ezer forintra emelkedjen. A Fidesz frakcióvezetője javaslata indoklásában azt írja: a szerencsejáték-ipar a hazai gazdaságban kiemelkedő forgalommal jelen lévő ágazat, amely számottevő hasznot termel a pénznyerő automaták üzemeltetőinek; a központi költségvetéshez évente jelentős tétellel járul hozzá a szerencsejáték-ipar részeként működő pénznyerő automaták után befizetett tételes játékadó.

100 milliós bírság is jöhet

Ha az Országgyűlés elfogadja a zárószavazás előtti módosító javaslatot, akkor csökkenthetők a szerencsejáték-ipar káros társadalmi és egészségügyi hatásai, továbbá éves szinten számottevő pluszbevételre tehet szert a központi költségvetés egy olyan ágazatból, amely köztudottan nagy hasznot termel üzemeltetői számára, akik így jelentősebb mértékben járulhatnak hozzá a központi költségvetés bevételeihez – írja. Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke módosító indítványa jövő év január 1-jétől megadóztatná a Magyarországon eddig nem adózó, interneten szervezett szerencsejátékot.

A kormánypárti politikus a liberalizált tevékenység fogalmát kiegészítené távszerencsejátékokkal; 2012. január 1-jétől a távszerencsejáték-szervezés az állami adóhatóság engedélyével végezhető, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők részére Magyarországon is legális tevékenységgé válik, az engedély 5 évre adható ki és további 5-5 évre lehetne megújítani. Ennek engedély nélküli szervezését szankcionálni és bírságolni lehetne, utóbbi a javaslat szerint 10-100 millió forintig is terjedhetne. A javaslat szerint a távszerencsejáték fogalmába tartozik a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik.

Bevezetnék a szerveralapú pénznyerő fogalmát

A távszerencsejáték-szervezőnek valamely EGT-állam területén kell székhellyel, legalább 200 millió forintnak megfelelő összegű jegyzett tőkével és külön jogszabályban meghatározott gyakorlattal rendelkeznie (ez utóbbi feltétel magasabb összegű biztosíték fizetésével kiváltható). Az online szerencsejáték adóalapja a tiszta játékbevétel, mértéke pedig 20 százalék, ezt havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20. napján kell bevallani és megfizetni.

Rogán javaslata bevezetné a szerveralapú pénznyerő automata fogalmát is, amely esetén a szerencsejáték-szervező a tiszta játékbevétel 33 százalékát fizetné be adóként. Emellett kimondaná, hogy 2011. november 1-jétől az I. és II. kategóriába tartozó játékteremben kizárólag szerveralapú pénznyerő automata üzemeltethető, míg elektronikus kaszinóban a hagyományos pénznyerő automata mellett a szerveralapú pénznyerő automata üzemeltetésére is lehetőséget biztosít. A javaslat a november 1. és 2012 . december 31. közötti időszakban több mint egyéves kivezető időszakot biztosít, amely alatt az érintett üzemeltetők a szerveralapú pénznyerő automata üzemeltetésére átállhatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.