Hazánk az Európai Uniótól kér azonnali segítséget

Ausztria és Magyarország segítséget kér az Európai Uniótól a magyar–szerb határ védelméhez, az emberkereskedők tevékenységének megfékezése érdekében – közölték kedden lengyel EU-elnökségi források.

MNO
2011. 09. 20. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két ország belügyminisztere közös levélben kérte az uniós segítséget. A 27 EU-ország belügyminisztere csütörtökön tart tanácskozást Brüsszelben, és a megbeszélés egyik napirendi pontja a magyar–osztrák közös kérelem ügye lesz.

Az EUObserver uniós hírportál, amely közlése szerint látta is a segítségkérő levelet, azt írta: az utóbbi időben jelentősen megnőtt azoknak az arab, illetve ázsiai illegális migránsoknak a száma, akiket becsempésztek a schengeni térségbe. A levél szerint főképp Afganisztánból, Pakisztánból, Indiából, Szomáliából, Iránból, illetve Irakból érkezettekről van szó.

Az osztrák és a magyar belügyminiszter a levélben figyelmeztetett arra, hogy a probléma tovább súlyosbodhat, ha az EU nem lép fel ellene. A két ország kérte a tagállamok, valamint a Frontex – az EU külső határainak védelmét segítő uniós ügynökség – és az EU-országok rendőri szerveinek együttműködését szolgáló Europol nagyobb közreműködését.

Diplomáciai források szerint a magyar–szerb határon – az ember-, fegyver- és kábítószer-kereskedelem egyik balkáni útvonalán – ez év január és augusztus között 20 százalékkal nőtt az elfogott illegális határátlépők száma az előző esztendő azonos időszakához képest. Csak az elmúlt hetekben több mint 150 ilyen illegális migránst fogtak el Ausztriában és mintegy 200-at Magyarországon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.