Hektáronként 60 ezer forint kárenyhítésre számíthatnak

A befejeződött ellenőrzés alapján több mint 4400 fagykárenyhítési támogatási kérelmet fogadott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága az európai uniós de minimis keretre – közölte a szervezet főfalugazdásza hétfőn az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 12. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guttyán Tamás elmondta: a térséget sújtott május 6-i fagy miatt 5030 szabolcsi agrártermelő nyújtott be kárigényt, s abból 4427-et fogadtak el. A beadványok szerint 20 537 hektár gyümölcsültetvényt károsított a tavaszi éjjeli fagy a megyében, s abból 19 695 hektáron a támogatási igény kritériumának megfelelő, 70 százalék feletti volt a terméskiesés. A főfalugazdász hozzátette: a gazdálkodók így várhatóan hektáronként csaknem 60 ezer forint összegű kárenyhítésre számíthatnak az 1,2 milliárd forint összegű de minimis keretből. A térségi földművelésügyi igazgatóság tisztségviselője megemlítette, hogy a 4,5 milliárd forintos agrár-kárenyhítési alapból is jut majd pénz a gyümölcstermesztőknek, illetve a kárenyhítés „harmadik pilléreként” kedvezményes kamatozású kölcsönt is igénybe vehetnek, 5 millió forint összeghatárig.

Guttyán Tamás a támogatási igények ellenőrzésének tapasztalatairól kifejtette: 842 hektáros területen a fagykár nem érte el a 70 százalékos mértéket, így a kérelmeket visszautasították. A bodza-, a szamóca-, a mogyoró-, a görög- és sárgadinnye-ültetvényekre benyújtott fagykárigényeket pedig egyaránt törölték, mivel a fagyot követő, később nyíló virágok hoztak termést. A legnagyobb mértékben a szabolcsi almáskerteket érte fagykár májusban, 9400 hektáron. Utána a meggyesek következtek, 1814 hektáros területtel. A nyilvántartott 15 772 hektár szabolcsi almásban egyébként a léalma után megkezdődött az étkezési alma szürete, amit a meleg, szinte kánikulai időjárás gyorsított fel. A termelőknek – akiknek maradt étkezési almája a fagy után – kilogrammonként 120-150 forintot fizetnek a felvásárlók. Jó ára van az ipari feldolgozású almának is, 35-40 forint a kilogrammonkénti ára. A szakemberek szerint a magas árral így a 70 százalék alatti fagykárt szenvedett gazdáknak is kompenzálódik a kiesett bevétel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.