Helikopterrel derítik föl a parlagfüves területeket

Helikopterrel derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte Sipos Tibor, a térségi kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója sajtótájékoztatón szerdán a nyíregyházi repülőtéren.

MNO
2011. 09. 21. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a földhivatal munkatársai helyszíni bejárással térképezték fel a területeket, idén viszont a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a légi felderítést is alkalmazza. Az ország négy területén alkalmazzák ezt a módszert, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 680 ezer hektáros területéből 260 ezer hektárt érint – ismertette az igazgató. A szennyezett részek nagyságát GPS koordinátákkal határolják be, illetve fénykép- és videofelvételekkel rögzítik a fertőzés tényét, ami a későbbi hivatalos eljárásban bizonyítékul szolgálhat – tájékoztatott a hivatalvezető.

Sipos Tibor elmondta: a tapasztalatok szerint az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a szennyezés a megyében: a beregi és szatmári részén kisebb, míg a Nyírség homokos részein nagyobb problémát okoz a parlagfű. A csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy pozitív irányban változott a termelők és az önkormányzatok a mentesítéshez való hozzáállása. Sipos az MTI kérdésére hozzátette: a kedvezőbb helyzet ellenére Szabolcs továbbra is az ország tíz, parlagfűvel legfertőzöttebb megyéje közé tartozik.

Az igazgató a tájékoztatón hangsúlyozta: ahol virágzik a parlagfű, ott a hivatal végrehajtja a közérdekű védekezést, ahol a növény magállapotban van, vagy ahol kultúrnövény táblákban található, a védekezés mellett növényvédelmi bírságot is kiszabnak.

Szabolcs-Szatmár-Beregben eddig 330 esetben indult hivatalos eljárás, parlagfű elleni közérdekű védekezést 250 esetben rendeltek el. Bírságot 30 esetben szabtak ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forint összegig terjedhet. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az MTI-vel korábban azt közölte, hogy több mint 1900 hektár, parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.