Helikopterrel küzdenek a parlagfű ellen

Hétfőtől helikopterrel derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Veszprém megyében, és a légi fotók alapján megindítják a hatósági eljárást – közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény– és Talajvédelmi Igazgatósága szerdán.

MNO
2011. 09. 14. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű, parlagfűvel fertőzött területekről helikopterről készítenek felvételeket. Az új módszerrel a hatóság egy nap alatt egy egész megyét képes felderíteni úgy, hogy a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak.

A Veszprém megyét érintő légi felderítést a megyei kormányhivatal koordinálja, az a folyamatban lévő földi bejárásokkal párhuzamosan történik – áll a közleményben. A légi felvételek alapján a földhivatal jegyzőkönyvet vesz fel, a növény- és talajvédelmi igazgatóság közérdekű védekezést rendel el és növényvédelmi bírságot szab ki.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legutóbbi jelentése szerint a parlagfűpollen-riasztási rendszer térképe alapján az ország túlnyomó részén továbbra is naponta köbméterenként 200-500 pollenszem lehet a levegőben, így sötétbordó riasztás van érvényben.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az MTI-vel korábban azt közölte, hogy több mint 1900 hektár, parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, az úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A következő napokban várhatóan további mintegy 2000 hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást. A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.