Helyreállították a megrongált szökőkutat

Két hét alatt helyreállították a római Navona téren megrongált reneszánsz szökőkutat, melyből egy vandál tört le egy darabot. A restaurálásra a közép-amerikai Belize ajánlott fel jelentős összeget.

MNO
2011. 09. 18. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római Navona téren kővel esett neki a Fontana del Moro szökőkútnak és a mór férfiarcot ábrázoló vízköpőből letört egy darabot az az 52 éves római hajléktalan, aki már börtönben vár tárgyalására. Vandál tettét nem tudta megmagyarázni.

A rongálás szeptember 3-án történt, és azóta Róma egyik legszebb reneszánsz szökőkútját már helyre is állították. A megcsonkított márványkút restaurálásának finanszírozására meglepetésre az apró közép-amerikai állam, Belize jelentkezett tizenötezer eurót ajánlva fel. A római főpolgármester Gianni Alemanno köszönettel fogadta az összeget, de ragaszkodott ahhoz, hogy a Fontana del Moro ötezer euróba kerülő helyreállítását a rongáló térítse meg a városnak – írta a Corriere della Sera napilap római kiadása.

A Belizétől felajánlott pénzt a Navona tér másik műemlék szökőkútjának a rendbetételére fordítják. A tér közepén álló, a barokk szobrász Giovanni Lorenzo Bernini által 1651-ben emelt Fontana dei Fiumi szökőkút karbantartására, mely a korabeli világ négy legnagyobb folyóját, közöttük a Dunát is ábrázolja.

A Magyarország területe egynegyedével egyenlő Belize 1981-ben nyerte el függetlenségét. Az apró állam nem először nyilvánítja ki tiszteletét Itália iránt. Belize egyik szigetét a miniszterelnök Silvio Berlusconiról nevezték el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.