Hét-nyolc milliárd forintos kár is érhette az államot

Hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen az elszámoltatási kormánybiztos a nagybereki madárrezervátum ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon tett feljelentésről Budai Gyula kedden tájékoztatott.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805018" target="_blank"><strong>• Nyomozás az ősláp lecsapolása miatt</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803970" target="_blank"><strong>• Természetkárosítás miatt nyomoznak</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790737" target="_blank"><strong>• Csapolás védett madárélőhelyen</strong></a>

MNO
2011. 09. 13. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagybereki madárrezervátummal kapcsolatban először a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelt el vizsgálatot, miután május végén a Balatonfenyves melletti, különösen védett madárrezervátum vízszintje a kritikus szint alá süllyedt. A vizsgálat során kiderült, hogy nyolcezer hektárnyi állami földet – amely a védett területet is magában foglalja – évi 80 ezer forintért 99 évre adták bérbe 1992. áprilisban.

Az Állami Vagyonügynökség 1992-ben a Balaton-nagybereki Állami Gazdaság jogutódjaként létrehozott – azóta bt.-vé alakult – Hubertus Agráripari Rt.-vel kötött szerződést, s a hektáronkénti 10 forintos haszonbérleti díj egyebek mellett a vadászati jogokat is tartalmazta. A szerződések áttekintését követően a kormánybiztosi hivatal megállapította: alapos a gyanúja annak, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot 7-8 milliárd forintos kár érte. Emellett a szerződésben több jogszabályellenes kitételt is találtak, ezért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél a szerződés semmissé nyilvánítását és a terület állami birtokba vételét kezdeményezték.

A Magyar Nemzet augusztus 17-én írt arról, hogy feljelentést tesz az elszámoltatási kormánybiztos a nagybereki madárrezervátum ügyében. A Hubertus Bt. erre reagálva akkor azt közölte, hogy az elmúlt csaknem húsz évben a cég tevékenységét „mindenkor a korrektség és a jogszabályok tisztelete határozta meg”. A társaság ügyvezetője szerint szó sem lehet természetkárosításról a nagybereki madárrezervátumban, a védett terület vízszintje nem csökkent kritikusra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.