Hiába akarták szabadon engedni

A látásával lehet még mindig problémája annak a fokozottan védett parlagi sasnak, amelyet – egy hónapos gyógyulás után – hétfőn akartak szabadon engedni a természetvédelmi szakemberek.

MNO
2011. 09. 20. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadon engedéskor az állat repülése bizonytalan volt, hamar leszállt a földre. A madarat így újra befogták, majd a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították további vizsgálatra. Ekkor állapították meg, hogy az állat valószínűleg csak homályosan, életlenül érzékeli környezetét.

A Jászberényi Állat- és Növénykert és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei hétfőn akarták szabadon engedni a mentett, sérült parlagi sast eredeti megtalálási helyén, miután az állat egy hónapig pihent és gyógyult a jászsági város állatkertjében. A szabadon engedett madár azonban olyan bizonytalanul repült, hogy a szakemberek jónak látták ismét befogni és további vizsgálatra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállítani.

A városligeti intézmény állatorvosai a röntgenfelvétel alapján megállapították, hogy a madár csontos vázán semmi olyan elváltozás, törés vagy sérülés nem látható, amely a madarat a repülésben akadályozná. Ugyanakkor a látószerv alaposabb, szemtükörrel végzett vizsgálata kimutatta, hogy az állat szemével van probléma.

A parlagi sas (Aquila heliaca) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke egymillió forint. A fajból jelenleg mintegy 70-80 pár él hazánk területén – közölte a fővárosi állatkert az MTI-vel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.