Hihetetlen küzdelmet folytat a román matematikus

Nicusor Dan román matematikus Párizsban szerzett doktorátust, de manapság a valószínűség-számítással dacolva azért küzd, hogy megmentse Bukarest épített örökségét, hagyományos negyedeit és parkjait az ingatlanbefektetőktől, a korrupciótól és a törvénytelenségtől.

MNO
2011. 09. 03. 22:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 20. század elején építészete és kulturális élete alapján „a Balkán Párizsának” nevezett román főváros öröksége már hosszú ideje pusztulásnak indult. Az 1980-as években Nicolae Ceausescu kommunista diktátor leromboltatta történelmi negyedei jó részét, hogy helyükön gigantikus palotát emeltessen. A demokrácia visszatérése 1989 végén nem vetett véget a régi Bukarest pusztulásának. Az ingatlanspekuláció több tucat gyönyörű villát pusztított el, az art nouveau göngyszemeit ledózerolták és helyükön lakótömböket építettek. A Vatikán tiltakozásaira és a bírósági határozatokra fittyet hányva a védett műemlékek, köztük a bukaresti katolikus katedrális mellett toronyépületek nőttek ki a földből.

A városháza szélesíti az úthálózatot, miközben Európa a gépkocsik számának csökkentését szorgalmazza a városok szívében. Az Andrei Pippidi történész által „kulturális apagyilkosságnak” nevezett folyamat láttán Dan úgy döntött, nem marad meg addigi egyedüli szenvedélyénél, a matematikai formuláknál. A Román Tudományos Akadémia matematikai intézetének 41 éves, a polilogaritmusok és az algebra K-elméletére szakosodott kutatója álmodozó kamaszként vetette magát a küzdelembe, és hibátlan pontosságról tesz tanúságot a törvényeket megkerülő hatóságok, illetve a zöld területek és a történelmi épületek feláldozására kész ingatlanberuházók ellen indított pereiben. „A petíciók és a tüntetések hasznosak, de nem vetnek véget a rombolásnak” – mondta az AFP-nek a „Mentsétek meg Bukarestet” társaság alapítója.

„Ebben a Dávid kontra Góliát küzdelemben Dan számtalan alkalommal ért el győzelmet, alig néhány ügyvéd és egy maroknyi igen lelkes ember segítségével” – jegyezte meg Sandra Prolong, az ENSZ romániai konzultánsa. A bíróság előtt elért sikereknek hála sikerült megmenteni a tervezett négysávos gyorsúttól több parkot, villát és egy hagyományos piacot. „Nicusor a bátorság és a méltóság példája” – vélekedik Pippidi, aki a Dilema Veche című hetilapban vezet városvédelmi rovatot. „Megtalálta a legjobb módot arra, hogy meghiúsítsa a hatóságok vitatható döntéseit. Ez szokatlan ebben az országban, ahol a kommunista rendszer hosszú időszaka aláásta a felülről jövő döntések kétségbe vonására irányuló elszántságot.”

Sorin Oprescu, Bukarest polgármestere, akinek több projektjét is leállították a bíróságok a különböző szabálytalanságok miatt, hevesen ostorozza a civil szervezeteket, amelyek szerinte „meg akarják akadályozni a város fejlődését”. A város főépítésze, Gheorghe Patrascu elismeri, hogy „történtek hibák”, és ha vitatja is Dan illetékességét, bátorságát nem.

A Fogaras városában, Bukaresttől 250 kilométerre született matematikus apja munkás, anyja könyvelő volt. Egyetemi tanulmányai idején szeretett bele a fővárosba, ahol sokféle kulturális befolyás érvényesül és Dan szerint érezhető „egyfajta varázs”. A Sorbonne-on szerzett doktorátus után azzal a reménnyel tért haza, hogy változtatni tud a dolgokon. Hamar csalódott, de nem adta fel. Különös fájdalmára szolgál, hogy nem tudta megmenteni a Marna nevű hotel art déco épületét a ledózerolástól. Ez annyira elkeserítette, hogy kilátásba helyezte: amennyiben a bíróság nem vonja felelősségre Bukarest polgármesterét az általa elrendelt rombolásokért, ő, Dan lemond román állampolgárságáról és Franciaországba költözik – abba az országba, amely küzdelmét, harcát ihleti. „A franciák nálunk inkább készek szembeszállni a vitathatónak tartott döntésekkel és ugyanakkor jobban tisztelik a törvényt” – mondja a városvédő matematikus.

Biztatónak tartja viszont, hogy az utóbbi időben Romániában több olyan törvény született, amely szigorúbban védi az épített örökséget és az urbanisztikai értékeket, és megerősödött a zöld városokért küzdő mozgalom is. Így talán mégsem kell költöznie.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.