Híres művészek grafikái a budapesti Jászi Galériában

Tizennégy 20. századi képzőművész, többek között Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró és Friedensreich Hundertwasser sokszorosított grafikáit, litográfiáit mutatja be a budapesti Jászi Galéria Re-Víziók címmel október 8-ig látogatható kiállítása.

MNO
2011. 09. 06. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat egy Stockholmban élt magyar származású gyűjtő 1960-as, 1970-es években létrejött kollekciójába nyújt betekintést; a gyűjtemény középpontjában összekötő szálként a grafika, a litográfia áll.

Mint a galériát vezető Jászi Orsolya az MTI-nek elmondta, a hétfőtől látogatható kiállításon a tizennégy művésztől – Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró, Victor Vasarely, Friedensreich Hundertwasser, Endre Nemes, Paul Wunderlich, Guillaume Cornelis van Beverloo, Fred Weidmann, Niki de Saint Phalle, Friedrich Schröder-Sonnenstern, Howard Hodgkin, Leonor Fini és Michael Parkes – 34 grafika szerepel, egy Victor Vasarely-festmény, valamint egy Salvador Dalí- és egy Paul Wunderlich-szobor mellett.

A grafikák nagyobb része sokszorosított, szignált színes litográfia, de a tárlaton helyet kapott egy-két rézkarc, aquatinta is. Hasonlóan elismert alkotók grafikái Magyarországon még ritkán bukkannak fel aukciókon, inkább csak az utóbbi pár évben jelentek meg. Értéküket befolyásolja a szerző ismertsége, a választott technika, a sorozat nagysága, valamint az, hogy kézzel szignált vagy nyomtatott aláírás látható rajta, a művész életében készült vagy múzeumi utánnyomás-e – emelte ki Jászi Orsolya.

Mint hangsúlyozta, a grafika előnye, hogy megvásárlásával viszonylag kisebb anyagi ráfordítással világhírű művészek alkotásaihoz lehet hozzájutni: 200 ezer forint körül már lehet Hundertwasser- vagy Dalí-litográfiákat szerezni, de a kiállításon azért akadnak félmillió forintnál értékesebb munkák is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.