Hőlégballonok fesztiválja a Velencei-tónál

Színes óriásballonok felszállásában, lebegésében gyönyörködhetnek péntektől vasárnapig a Velencei-tóhoz látogatók: az agárdi parkerdőben rendezik meg immár 17. alkalommal a nemzetközi hőlégballon-karnevált.

MNO
2011. 09. 08. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati közönségnapon reggel és délután, majd vasárnap reggel 13 hőlégballon emelkedik a magasba, és lebeg a Velencei-tó felett, az égbolton – mondta el az MTI-nek Pálosfalvi Brúnó, a programsorozat szervezője, a programot rendező Skyteam Hőlégballon Egyesület képviselője.

A résztvevők többsége hazai „ballonos” lesz, de várnak egy angol és egy lengyel csapatot is. Bár a rendezvény legérdekesebb része a hőlégballonok „felfűtése”, a repüléshez való előkészítése, a felszállások közötti időben is látványos programokat, egyebek között légiparádét, ejtőernyős ugrásokat, mazsorett-, valamint rendőrségi és honvédségi bemutatót, autó- és motorkerékpár-kiállítást láthat a közönség. A páratlan légi bravúrokat bemutató helikopterről cukorka- és csokieső is hullik majd a nézőtérre.

A programsorozatot utcabál fejezi be, amelynek az éjszakai fáklyázás (night glowing) és tűzijáték ad különleges hangulatot.

Az első hőlégballon 1783-ban Párizs mellett emelkedett a magasba. Akkor még azt hitték, hogy a füst emeli fel a ballont és a kosarat, és csak később jöttek rá, az a meleg levegő hatására történik meg. Minél jobban „felfűtik” PB-gázzal a ballonokat, annál magasabbra tudnak szállni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.